Това предложение е направила България в Европейската комисия, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков на съвместна пресконференция с президента на нефтената компания „Лукойл“ Вагит Алекперов. Финансовият министър бе на посещение в "Лукойл Нефтохим" заедно с премиера Бойко Борисов.

Само преди месец Европейският парламент отхвърли предложение за промяна на системата за облагане на енергията в ЕС, коeто можеше да доведе до голямо поскъпване на дизела по бензиностанциите с около 20 на сто.

Цената на дизела и бензина разбуни духовете в България още преди година. Високите цени на петрола повишиха цената на горивото почти двойно. Допълнително на България бе наложено да изравни акцизите с тези в ЕС. Започнаха масови протести на граждани, недоволни от високите цени. Правителството набеляза конкретни мерки за овладяването на цените, но те не бяха достатъчни, тъй като основен дял в ценообразуването имат цената на петрола и акцизите.

Според Дянков не може акцизът в България и други страни от ЕС да се определя по един и същ начин. От своя страна Вагит Алекперов бе категоричен, че цените за крайния потребител се определят, от една страна, от световните цени на суровините и данъчната политика на конкретната страна, от друга, както и от политиката на самата компания. Алекперов приветства стъпките на България за намаляване размера на акциза върху горивата в ЕС.

В "Лукойл Нефтохим Бургас" започва строителството на уникален комплекс за преработка на гориво. Инвестицията е за над милиард и половина долара, съобщи БНР. Проектът ще бъде осъществен за 36 месеца, като ще бъдат ангажирани над 3 хиляди души.
За част от строителството ще се наемат български фирми-подизпълнители, увери Вагит Алекперов, който заедно с Бойко Борисов постави началото на строителството на комплекса.
От 2008 г. насам рафинерията в Бургас работи на планирана загуба. След въвеждането в експлоатация на новото производство се надяваме рафинерията да излезе на печалба, каза пред журналисти Алекперов, цитиран от БТА. Новата инсталация ще увеличи производството на бензини и повиши качеството на котелните горива до европейските стандарти.