Ако България няма избрано редовно правителство до срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, служебният премиер Димитър Главчев ще се обърне към Народното събрание, което да реши кой да води българската делегация.

Към момента българският представител на срещата не е ясен.

"Ако дотогава няма редовно правителствоняма редовно правителство, ще се обърна към НС, все пак сме парламентарна република, да се произнесе с решение кой да води делегацията и какъв мандат да му даде за разговори на срещата на върха във Вашингтон", коментира пред медиите на ГКПП Капитан Андреево Главчев.

Той успокои, че все още сме в срока на взимането на решението кой да бъде нашият представител.

"Средата на юли е срещата, надявам се дотогава да има редовно избрано правителство, което да определи. Ако това не се случи и аз трябва да взема това решение, ще се обърна към народните представители да се произнесат по тази тема, за да бъде максимално легитимно представителството", добави служебният премиер.

Само преди два дни президентът Румен Радев коментира темата, попитан, ако той отиде на срещата, а не министър-председателят, каква позиция ще защитава за войната в Украйна.

Радев отговори, че позицията му вече е била неведнъж декларирана в публичното пространство и се усъмни доколко служебен кабинет е легитимен, за да вземе подобно решение. 

"Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взимат решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на един парламент с изключително ниска избирателна активност и продукт на една гавра с българската Конституция", не спести критики тогава президентът. Румен Радев неведнъж досега заявява, че е против ескалацията на конфликта и е за търсенето на мир не чрез изпращането на оръжия, а с преговори. По думите му до момента е имало две червени линии по отношение на конфликта в Украйна.

"Първата беше ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя. И втората - недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина на Русия и с официализирането на изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени. И за съжаление нашите политици стават част от такива неадекватни решения", допълни Румен Радев.

По-рано президентът изрази очакването да продължи диалога с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг именно на срещата във Вашингтон през юли.

По правило и президентът, и премиерът получават покани за срещата на върха. Крайната дума кой да замине обаче ще има кабинетът.