Политическата група "Български възход" приема писмото на Иван Гешев до 240-те депутати като знак за протегната ръка. Това каза лидерът на партията Стефан Янев, който прие днес следобед главния прокурор в зала "Запад" на Народното събрание.

"Разбирането на прокуратура е, че едва ли днес може да решим всички проблеми, но можем да поставим едно добро началото", каза обвинител номер едно по време на срещата. 

По думите му е необходимо институциите да си сътрудничат и диалогът да се подобри. Той заяви, че българската прокуратура не се притеснява да обсъжда всякакви проблеми и да участва в тяхното решаване.

Съгласен съм, че липсата на функционалност и връзка между институциите води до ефекта, че обществото ни е убедено, че у нас няма справедливост, каза лидерът на "Български възход".

В наше лице имате партньор, който да помага и към законодателство, което да води към справедливост, добави той.

"Не сме тук, за да защитаваме прокуратурата, наясно съм с нейните проблеми, не искам да прехвърля отговорността на съда, или на МВР, което е в насипно състояние, макар сега има опити да се промени. От промени има нужда цялата система", каза Иван Гешев.

Вторият кръг от проблеми е свързан с отговорността на магистратите. Българската система за контрол върху магистратите не е ефективна, каза главният прокурор. Ако магистрат бъде санкциониран или уволнен, той ще бъде върнат от ВАС.

Третият кръг от проблеми е кадровият, който стои пред цялата държава, смята Гешев.

Той добави, че прокуратурата иска взаимодействие и да се решават реалните проблеми на гражданите.

Според него по отношение на съда да отменя отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства трябва да има конституционна реформа. Той лично бил за определен кръг от дела да има контрол на отказите. Неговите заместници били против.

"Но аз съм за конституционна реформа и за контрол на отказите върху някои дела", съобщи Иван Гешев.

Миналата седмица главният прокурор изпрати писмо до всеки един от 240-те избрани за народни представители в 48-ото Народно събрание. В него той призовава за спешна правна реформа за овладяване на престъпността и диалог между институциите.