Парламентарните групи на БСП и ДПС са готови за консултациите при президента Румен Радев. Според "Възраждане" обаче със заявката на държавния глава да не бърза с връчването на мандатите "се търсят всички възможни средства рулетката с мандатите да се върти късно, бавно и изборите да бъдат февруари - март".

От ДПС видяха "добър знак" в заявеното намерение да не бърза с консултациите и раздаването на мандатите за ново правителство от страна на президента Румен Радев. Това посочи пред журналисти в парламента Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ ДПС, цитиран от БТА.

Хамид Хамид припомни, че още при откриването на това Народно събрание от ДПС са излезли с декларация, в която са заявили, че държавният глава не трябва да бърза с тази процедура.

"Налице е тежка политическа криза, от която трябва да се намери изход. Виждаме, че диалогът върви много бавно, трябва да се положат максимални усилия. Ние призовахме да не се бърза, а да се търси диалог", посочи Хамид.

Нека да се направят съответните консултации, да се проведат, ние ще участваме във всички разговори, на които бъдем поканени, каза Хамид Хамид.

Относно постъпилите в парламента проекти на решения за предоставяне на военна помощ за Украйна, от ПГ ГЕРБ-СДС и ПГ "Демократична България", Станислав Анастасов припомни, че позицията на ДПС по този въпрос е "кристално ясна и последователна" в подкрепа на украинската страна след агресията на Руската федерация, започнала на 24 февруари тази година.

"БСП за България" също са готови да започнат консултациите при президента за възможностите за съставяне на правителство. Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

За нас по-важно е, че може би това време е необходимо да приемем бюджета, а за "БСП за България" още по-важни са социалните мерки в бюджета, които за нас са задължителни за тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време максимално, за да търсим съгласие по социална програма за 2023 г., каза Нинова.

Тя бе категорична, че левицата няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, ДПС или "Възраждане", ще участва в разговори при връчване на втория мандат и ще изчака да се види на коя парламентарно представена политическа сила ще бъде връчен третият мандат, добавя БТА.

Корнелия Нинова коментира, че от изслушването, което са поискали на финансовия министър, е станало ясно, че въпреки трите варианта, които са били анонсирани обществено за варианти на бюджет за 2023 г. като подготвени от служебния кабинет, в крайна сметка се е оказало, че няма да има нов бюджет, а ще има удължаване на досегашния.

За нас това не е приемливо, защото цените растат, бедността нараства, трябва да се подобри бюджетът за 2023 г. с увеличаване на минималната работна заплата, а служебният кабинет предвижда замразяване на минималната заплата, без преизчисляване на пенсиите, а само прилагане на Швейцарското правило, отбеляза Нинова.

Според нея, ако продължим със сегашния бюджет, ще бъде ощетен народът и икономиката. По-добре да има нов бюджет за 2023 г. който да отчита реалностите, каза тя.

Относно внесените проекторешения за изпращане на военна помощ за Украйна, Нинова коментира, че е имало парламентарни групи, които са настоявали въпросните проекти да влязат в дневния ред на парламента веднага, но на председателски съвет е било решено такива решения да минат през парламентарните комисиите първо.

Ние смятаме, че даването на оръжие на Украйна би въвлякло България във военния конфликт, ние ще гласуваме против всички предложения, обясни Нинова и визира внесените проекти на решения от страна на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Искаме мирно решаване на конфликта по дипломатически път, добави тя.

Очевидно е, че трудно ще се състави кабинет в рамките на това Народно събрание, следователно ще се търсят всички възможни средства рулетката с мандатите да се върти късно, бавно и изборите да бъдат февруари - март. Това смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Пред журналисти в кулоарите на парламента той коментира изказването на президента Румен Радев, че няма да бърза с консултациите и с раздаването на мандатите за съставяне на ново правителство.

Ако изборите бъдат съобразно рулетката, която той ще завърти сега, това означава изборите да бъдат декември - януари, обоснова мнението си той. По думите му, ако рулетката с мандатите започне по-късно, това означава избори да има февруари-март догодина. Костадинов смята, че въпросът не е дали ще има нови избори, а кога ще бъдат те.

Относно внесените в парламента предложения за предоставяне на военна помощ за Украйна, лидерът на "Възраждане" каза, че ако се вземе такова решение, "България ще бъде вкарана в още по-сериозна спирала на несигурност и безвремие". Той е на мнение, че има натиск България да вземе страна във войната. Костадинов каза, че има опасение, че следващата стъпка ще е изпращане на български контингент в Украйна.