Трябва да има диалог между институциите, за да се решат реалните проблеми чрез комплексна правна реформа, каза пред журналисти във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев, попитан какъв отговор очаква на писмата, които е изпратил до всички 240 народни представители от 48-ия парламент.

"Разтревожен съм, защото пред всички нас стои потенциален или настъпващ провал в борбата с престъпността, не е пресилено да се нарече катастрофа в областта на борбата с престъпността, може би и със сигурността на страната", посочи той. Виждането на прокуратурата и лично моето, което в продължение на две години повтарям, е, че рушенето на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите са основание за тази тревога, посочи Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че е удовлетворен, че макар и със закъснение, днес в речите пред новите народни представители президентът Румен Радев и партийните лидери Кирил Петков и Корнелия Нинова са повторили това, което той е говорил от две години. Гешев каза, че независимо от атаките, на които е подложена прокуратурата, независимо от опитите да бъде срутена тя, като една от малкото стабилни институции в държавата, основната цел ще продължи да бъде защита на българските граждани.

Според него страната се намира по средата на конституционна криза, защото тя съществува в няколко конституционно уредени органа - в случая не е попълнен Висшият съдебен съвет, от две години не е избран инспекторат към него, не е попълнен съставът на Конституционния съд. Главният прокурор заяви, че е ангажиран целият експертен потенциал на прокуратурата, за да се реализира бърза правна реформа. Сред предложенията са изменения в Наказателния кодекс, според които да се отнемат в полза на държавата моторни превозни средства, собственост на водачи, употребили алкохол и наркотици. Внесени са предложения за изменения в НПК, както и за изменение на Закона за движение по пътищата. Става дума за комплексна, реална правна реформа, а не реформа някой да махне някого, за да сложи свой човек, което вече обслужва задкулисието, подчерта Гешев.

Той посочи, че реформата може да стане след експертен разговор в Народното събрание с магистрати, научни работници и представители на гражданското общество, защото, по думите му, в Народното събрание в момента няма хора, които разбират проблематиката.

По отношение на хакерските атаки Гешев посочи, че е притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака, от една страна, от граждани на руската федерация, а, от друга - от партии, които изповядват евроатлантически ценности, и изрази надежда това да е случайност.

В Природо-математическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново главният прокурор участва в поредната среща от инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право", подета от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България.