С проекторешението за военна подкрепа на Украйна целим да наваксаме това, което правителството "Петков" не успя да направи, коментира заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

По думите му в момента евроатлантическият образ на България не стои добре, предава БТА.

В парламента са внесени две проекторешения за оказване на военна помощ за Украйна - едното от "Демократична България" и другото от ГЕРБ-СДС.

Закъсняхме с това решение, то трябваше да бъде взето в миналия парламент, още когато започна военната агресия на Русия в Украйна, коментира Даниел Митов. Решението със сигурност ще бъде насочено към това изпълнителната власт да направи преглед на наличностите, които бихме могли да предоставим като военнотехническа подкрепа за Украйна, посочи той.

Митов каза, че очакват подкрепа от всички групи, които се заявяват като евроатлантици. Очакваме "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и ДПС да влязат в дискусиите по оформянето на общ текст и след това да гласуват за приемането на такова решение, коментира заместник-председателят на ГЕРБ. По думите му това ще е и още една възможност да се очертае някакъв тип колаборация в парламента.

Попитан дали проекторешението не трябва да бъде обсъдено от комисията по отбрана и външната комисия в парламента (които още не са създадени), преди да влезе за разглеждане в пленарна зала, Даниел Митов каза, че след като има повече от един проект, той трябва мине през дискусия в комисии, за да може да влезе за обсъждане един текст, той да е обсъден между различните групи, но това трябва да стане бързо, в рамките на седмица.

Митов коментира, че това не е просто предоставяне на военнотехническа подкрепа, а и възможност на България да участва в програмите за съюзническа взаимопомощ, по които може да модернизира собствените си отбранителни способности. Това всъщност е една от целите на подобен тип решения - да модернизираме собствената си армия и собствените си отбранителни способности, допълни той.

Даниел Митов коментира, че почти всички страни членки на НАТО и ЕС са изпратили военна подкрепа за Украйна и това изобщо няма нищо общо с включване във войната.

Относно предложените промени в Изборния кодекс, заместник-председателят на ГЕРБ каза, че ще подкрепят връщането на хартиените бюлетини, защото и те са внасяли подобен законопроект, а и получават многократни запитвания от своите членове и гласоподаватели. Въвеждането на 100 процента машинно гласуване на практика лиши една част от българските граждани от правото им на глас, коментира Даниел Митов.

По думите му това е въвеждане на неформален избирателен ценз. Този тип гласуване не се прилага никъде в Европа и в демократичния свят, твърди той.