За разлика от тях ГЕРБ винаги чувала препоръките на Европейската комисия и ЕС, обясни той, цитиран от пресцентъра на партията.

Борисов каза на посланиците за политическите уволнения в държавната администрация и подмяната на кадри с "неподходящи компрометирани хора".

По думите му "по линия на сигурността" вече били нанесени сериозни щети, които ще трябва да се поправят години наред.

"4 г. преодолявахме наследството в сферата на сигурността. При акциите откривахме секретните доклади на вашите служби, по време на Тройната коалиция е изтичала всякаква информация. Поправихме това. Затова имаме отлични партньорства с вас. Сега вече няма гаранции, като имаме предвид какъв човек е назначен към съвета по сигурността към премиера Орешарски", коментира още Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ искали предсрочни избори веднага, те са неизбежни, защото хората няма да издържат - "просто не понасяли комунистите".

"И ГЕРБ пак ще бъдем първа политическа сила. Хубавото е, че и другите десни партии вече разбират, че ще е добре да се обединим за свалянето на това правителство", коментира още Борисов.

Той обясни на посланиците и за спрените проучвания за газ в находището "Терес" и готвеното спиране на проучванията в находището "Хан Аспарух", които можели да гарантират 100-процентовото диверсифициране на доставките на газ, както и че се правят опити и за възстановяването на строителството на АЕЦ "Белене", което означавало нов грабеж.

Какво казаха посланици

Първият излязъл от централата на ГЕРБ беше френският посланик Филип Отие, който каза само, че това е нормална среща, която Борисов и ГЕРБ правят с европейските посланици, като добави, че подобни срещи правят и другите партии, предаде БТА.

Германският посланик Матиас Хьопфнер коментира, че срещата е била за обмяна на мнения.
Запитан нуждае ли се България от политически мониторинг, Хьопфнер припомни, че наблюдение вече има - по механизма за сътрудничество и проверка.

"Мисля, че текстът, който публикувахме, беше достатъчно ясен и не се нуждаеше от повече обяснения", отговори Хьопфнер на въпрос защо с френския посланик не са дали пресконференция, а са разпространили съвместната си позиция като прессъобщение.

Дипломатът потвърди, че тя не би могла да се отнесе единствено към сегашното правителство.

"Имахме предвид статуквото, развило се в продължение на периода на преход, който продължава повече от 20 години", добави Хьопфнер.

Посланикът на Ирландия Джон Роуън каза, не са давали никакви съвети, а са чули гледната точка на ГЕРБ.
На въпрос нуждае ли се България от политически мониторинг, Роуън каза,че всяка страна има нужда от текущ мониторинг и добави, че ситуацията в страната е чувствителна в момента и би имало полза от наблюдение.

"Диалогът е много важен, особено за теми, които засягат всички", каза после пред журнасисти посланикът на САЩ в България Марси Рийс на въпрос как оценява случващото се в България и как може да се излезе от тази криза, предаде "Фокус".

Попитана как ще коментира събитията в страната и това, че най-голяма парламентарна група ГЕРБ е ограничена в ръководството, Рийс каза, че няма какво да каже за срещата повече и насочи въпросите към Борисов.