На прага на предстоящата смяна на министри и премиер в кабинета на некоалицията допитване на "Галъп интернешънъл болкан" показва какви са нагласите и очакванията сред избирателите. 66,4% от хората, участвали в допитването, не очакват значителни промени в политиката на правителството след ротацията, а 18% очакват. Останалите не могат да определят. Не се наблюдава и желание за нови избори. 

Изследването е проведено по поръчка на Българската национална телевизия (БНТ) и е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната (максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души).

Всички основни електорати са на мнение, че големи промени едва ли ще има с изключение на този на ГЕРБ. Там мненията са поделени. Явно част от привържениците на поемащата управлението формация всъщност биха желали да видят промени, отбелязват от "Галъп интернешънъл болкан".

Междувременно, рутинният мониторинг на социологическата агенция дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата: 34,2 % са "за" оставка, но 41,4 % са "против". Останалите се колебаят.

От "Галъп интернешънъл болкан" посочват, че явно няма ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност. Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани. Около 30,9% подкрепят идеята за предсрочни избори, а 48,4% са "против", останалите се колебаят. "Галъп интернешънъл болкан" следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години, коментират от агенцията.

Доверието в правителството остава ниско: 22,2% имат, но 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. Тя показва, че има сериозна ниша за алтернативи, отбелязват анализаторите.