В трудни управления, като настоящото в България, губят онези, които най-много стърчат. И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ леко блъфират в момента. През фигурата на външния министър се опитват да спазарят нещо друго вероятно. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Първан Симеонов.

"Борисов не държи толкова да има повече видима власт, колкото някак си да има повече гаранция, че няма да остане изигран. Ако пък се пазарят за външния министър, това е малко странно за мен. Защо? Защото ПП казват: "Ами ние искаме контакт с партньорите". Ами сега, айде да не се лъжем, България има прекрасен контакт с всички посолства. Второ, академик Денков - изключително уважаван специалист в областта на образованието, консенсусна фигура, не си го представим като външен министър. Освен това, в крайна сметка някак си ми се струва, че много други типове компенсации биха могли да получат ПП за това искане за външен министър, а пък за ГЕРБ външният министър изглежда важно. И въобще това е един възел, който би трябвало да могат да разплетат през пакетна политическа договорка. "Окей, не вземаш това, но вземаш три други" - така се прави обикновено в политиката, ако се разберат", обясни политологът.

По думите му рамката "казва", че на този етап и заради външната обстановка, но не само заради нея, и заради годините на политическа криза, в България е намерена някаква формула и няма някаква особено логика тази формула да се променя: "Вътрешната логика какво казва: че и на ГЕРБ, и на ДПС засега тази формула им се получава добре, защото главната тежест се носи от "Продължаване промяната" (ПП), даже не толкова от "Демократична България" (ДБ), защото те са малко по на заден план, доста мъдро, но тежестта се носи от ПП, което се материализира в спадане на доверието. Тука обаче идва голямата питанка за ГЕРБ - сега предстои те да поемат шефството, и след като те ще поемат шефството, те се боят да не стане така, че негативите към тях да почнат да отиват. А защо има негативи? Ами защото първо, това е трудно управление, то е ясно, и второ, това е непопулярно управление, те ще са се събрали от няма и къде. Сега друг е въпросът, че те взеха да се харесват според мен, хайде, може би те самите още не са усетили, но взеха да се сработват. И точно защото взеха да се сработват според мен ГЕРБ са си казали: "Абе, дали пък не може да направим нещо още по-изгодно, например така да се каже като ще носим негативите да имаме и повечко лостове за контрол"", смята Първан Симеонов.

Според политолога от друга страна пък ПП-ДБ пък са се усетили, че са малко изиграни в цялата тази ситуация, особено след случката в София: "Където получиха председател на Общинския съвет, но първо, този председател на Общинския съвет не е точно техен тип човек, второ, им взеха контрола над Общинския съвет. И то сега стана имат кмет и председател на Общински съвет, но нямат мнозинство в Общинския съвет. ПП малко са се усетили, че губят лостове и поставят това условие за външен министър. Но както и да го гледаме това не би трябвало да срути сглобката".

Политологът обърна внимание обаче че е може ротацията да не се случи, но и нови избори също, а е възможен среден вариант: "Просто се сформира ново мнозинство на базата на ронене и разцепление на парламентарни групи. А излишно е да казвам, че нито ГЕРБ много харесват ПП, нито струва ми се ДБ ужасно много харесват ПП, а за ДПС да не говорим. А както се видя "Възраждане" не е толкова монолитна и като нищо, сега, това е градската спекулация и това е плашилото, което ми се струва, че ГЕРБ вадят срещу част от своите коалиционни партньори".