Правителството на Съединените американски щати изразява силната си подкрепа за участието на "Локхийд Мартин" в конкурса за избор на многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият модел F-16 Block 70, произвеждан от компанията, е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България. Това каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин по време на бизнес-обяд, организиран от Американската търговска камара.

Тема на събитието бе "САЩ - България: укрепване на стратегическото партньорство". По време на събитието изказвания направиха изпълнителният директор на Камарата Петър Т. Иванов, посланикът на САЩ Ерик Рубин и Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на проrрамата за F-16", "Локхийд Мартин".

Изпълнителният директор на Американската камара Петър Т. Иванов откри събитието, като подчерта значението на последващото развитие и задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство:

"Американската търговска камара наскоро представи икономическо изследване, което посочи, че обемът на инвестициите от САЩ в България е значително статистически подценен. Реалната стойност на инвестициите е поне 2,5 пъти по-голяма от досега отчитаната такава. Участието на България в мащабна доставка от стратегическо значение като тази на нови изтребители F-16 чрез Програмата за чуждестранни продажби на Правителството на САЩ ще увеличи американските инвестиции с положително въздействие върху местната икономика. Такава инвестиция ще повиши техническата експертиза на нашите Военновъздушни сили и ще донесе редица други ползи за българския бизнес."

"Съединените щати са поели ангажимента да подкрепят своите международни партньори чрез модернизация на въоръжените сили, в т.ч. и тук в България. Закупуването от страната ви на нови изтребители F-16 ще подкрепи не само сигурността на България, но и регионалната и колективната сигурност на съюзниците в НАТО" - посочи посланик Ерик Рубин.

""Локхийд Мартин" е световноизвестна компания от САЩ, която е лидер в областите на сигурността, авиацията и космонавтиката. Затова и правителството на САЩ силно подкрепя участието на "Локхийд Мартин" в конкурса по избор на нов многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият F-16 Block 70 е най-подходящият изтребител за Военновъздушните сили на България, защото се е доказал в бойна обстановка. Машината предлага непосредствена оперативна съвместимост с редица съюзници от НАТО - в т.ч. и съседните на България държави Гърция, Румъния и Турция, както и с Хърватия, Полша и Словакия. Придобиването на F-16 ще подобри значително способностите на България в отбранителното сътрудничество, както и в ангажиментите на страната и ученията, в които страната участва със САЩ, други съюзници в НАТО и партньори", коментира още посланик Рубин.

"За Локхийд Мартин", както и за правителството на САЩ, е чест да предложат F-16 Block 70 в конкурса на ВВС на България, като част от Програмата за чуждестранни продажби на Правителството на САЩ. Този модел е най-новият и най-модерният серийно произвеждан изтребител. F-16 Block 70 представлява най-добрата комбинация от оперативни способности, авангардна авионика и най-нисък разход за целия цикъл на експлоатация, в т.ч. и за разходите за цялостната програма за българските Военновъздушни сили. Ние сме убедени, че точно този изтребител ще укрепи стратегическото партньорство на България с НАТО и САЩ. F-16 Block 70 е цялостно взаимосвързан с оперативните изискваният на НАТО и представлява гръбнакът на военновъздушния парк на НАТО", изтъкна Джеймс Робинсън.

С около 700 самолета F-16 на въоръжение във военновъздушните сили на НАТО в Европа, самолетът е водещ пример за изтребител и е стожер на отбраната, както на национално ниво, така и в рамките на НАТО и Европа." - допълни още Джеймс Робинсън. "F-16 Block 70 представлява най-усъвършенствания изтребител F-16 до днес".

"Наскоро придобит от Бахрейн и Словакия, изтребителят представлява отличен микс от оперативни възможности, включва серия от подобрени системи за управление, които са близки до тези на изтребителя от пето поколение F-35 и има проверени ниски разходи за цялостния период на експлоатация, както и на разходите за поддръжка, персонал и логистика. F-16 Block 70 ще постави България на водещо място в Европа със своята военновъздушна мощ и способности, като така ще укрепи стратегическото партньорство на страната ви с НАТО и САЩ и ще осигури изключителна оперативна съвместимост с мнозинство от страните в региона, които също използват F-16", открои предимствата на самолета Робинсън.

"За нас е чест да предложим F-16 Block 70 на България в партньорството с правителството на САЩ чрез Програмата за чуждестранни продажби на Правителството на САЩ", заключи той.