"Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решение", каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев в предаването "Тази събота" по bTV.

"Това, което мога да кажа, като впечатлените по предсрочното освобождаване на Гешев е, че оставаме с неприятно впечатление всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса", посочи Дечев.

По думите му това е третото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. "Част от магистратите, които искат да бъде освободен заявиха, че е имало натиск от върху тях. Може да приемем тяхното обяснение, че под натиск са оттеглили искането си, а другото обяснение е, че оформящото се мнозинство във ВСС са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, докато второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкова доказателства - за едни думи изречени от главния прокурор", подчерта той.

"Моите впечатления са, че в първото и второто искане имаше далеч по-сериозни искания за освобождаване. Тогава направиха всичко, за да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки причини да действа наистина сериозно, да наложат сериозна санкция, като предсрочното освобождаване", каза зам.-правосъдният министър.

"Има надбягване на две процедури. Едната е тази, а другата е определени искания за сваляне на имунитет във връзка с досъдебни производства, включително сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства", посочи Дечев.

По думите му на предстоящата среща в Брюксел, на която ще участват с Гешев, очаква главният прокурор да говори за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. "Около една година Иван Гешев има дипломатическа активност, кое не е типично за един главен прокурор. На моменти се държи като външен министър, но вероятно има надежда, че по някакъв начин в САЩ и ЕС ще намери закрила. Съмнявам се да я намери", заяви Дечев.

"Има проблем, че всичко е свързано с неща, които се говоря от години, а сега изведнъж прокуратурата се задейства. За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как така изведнъж, сега в послания момент, след като ГЕРБ и Борисов решиха да подкрепят закона на МП, как изведнъж главния прокурор реши да е активен. Това създава впечатление за реваншизъм, за липсва на безпристрастност, което не е добре за правовата държава и обществото", заяви заместник-министърът на правосъдието в отговор на въпрос как би коментирал исканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Разговарях с директора на Главна дирекция "Охрана" и той ми заяви ,че никой не се е обръщал към дирекцията за охрана на лицето Васил Божков на ГКПП Кулата.", заяви в отговор на въпрос дали Васил Божков ще се завърне у нас заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

По думите му най-големите пробиви на полиция и прокуратура срещу мафията са се случвали през вътрешните хора.

Докладът за върховенството на закона в България ще излезе през юли, има чернова, но заместник-министър не знае какво пише в нея, защото я получил в послания момент.

"Но мога да кажа за решените на комитета на министрите към Съвета на Европа, който пряко следи за изпълнените по делото Колеви и там за първи път има толкова положителен доклад, че изпълняваме решението Колеви, което се отнася до правомощията и статута на безотговорност на главния прокурор, свързан с механизма, койот НС прие", подчерта Дечев.

По думите му представителят на Нидерландия направил изключително положително изказване.