След изненадващото оттегляне на първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и многочасови дебати какво следва, за членовете на Висшия съдебен остана да решават по второто. По него ВСС прие да бъдат изслушани шефът на националното следствие Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров. 

Още снимки от заседанието вижте тук >>> 

Първото предложение беше внесено на 12 май от Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов заради нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му. Миналата седмица то беше обединено с второто предложение, което пък бе свързано с изказването на Гешев за "политическия боклук". С това според четиримата вносители - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, главният прокурор е накърнил престижа на съдебната власт (защо първото предложение отпадна четете тук).

Въпреки съмненията за натиск върху шестимата вносители на първото предложение, ВСС прие то да отпадне. 

Против гласуваха само трима души в залата, сред които и Гешев. Той мотивира вота си с това, че искал истината да стане достояние на българското общество. "Имам право да изразя своето становище като гражданин и да се защитя", каза главният прокурор. Гласуването на оттеглянето на искането може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, решиха още кадровиците. Самият Гешев заяви, че държи всички доказателства и документи, свързани с исканията за неговото отстраняване, да бъдат публични и качени на сайта на ВСС.

След това с 19 гласа "за" Пленумът прие да бъде изслушан заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров във връзка с направено изказване от страна на Гешев на пресконференция от 15 май, в което използва израза "политически боклук". 

Решението беше взето по искане на Гешев. Той обясни, че Тодоров може да даде информация "във връзка с проведена среща между мен и него на 14 май, деня преди пресконференцията, в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен". 

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на клиента ѝ са извадени от контекста и не може да бъде изведен довод за извършеното нарушение, както се твърди. По думите ѝ Гешев има право да прави изказване с оглед правото си на свободно мнение, гарантирано в Конституцията, независимо от качеството си на главен прокурор и магистрат.

ВСС взе решение с 11 гласа "за" да изслуша и заместник-главния прокурор, директор на НСлС Борислав Сарафов за състоянието на Иван Гешев в деня на пресконференцията на 15 май, по предложение на члена на ВСС Атанаска Дишева.

След това кадровиците се концентираха върху внесените доказателства. 

По-рано ВСС допусна като доказателство флашка, на която са записани двете изявления на Иван Гешев пред медиите по повод предложенията за отстраняването му. По време на първото той скъса оставката си и обвини ГЕРБ и "лицето Бойко Методиев Борисов", че стоят зад искането за освобождаването му. А при второто главният прокурор пусна запис на свой разговор с члена на съвета Йордан Стоев, в който се обсъжда оставката на Гешев, гаранции за неговата и на семейството му сигурност. 

Заместник главният прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов

Снимка: Булфото

Гешев твърди, че не той е направил записа, както посочва директорът на НСлС Борислав Сарафов в сигнала до ВСС. Йордан Стоев на свой ред заяви, че е бил на среща с Гешев в дома му без телефон и заяви, че записът е манипулиран. 

В рамките на заседанието кадровиците гледат и запис на изявлението на Иван Гешев от 15 май, когато скъса оставката си и след това изрече израза "политически боклук", който бе допуснат като доказателство по искането.

Заседанието на ВСС се провежда само три дни след влизането в сила на измененията в Закона за съдебната власт, според които главният прокурор вече се назначава и освобождава с 13 гласа, а не със 17, както беше преди това. Както тези промени, така и въвеждането на механизма за разследване на обвинител №1 бяха атакувани от Иван Гешев пред Конституционния съд, като се чака неговото произнасяне по допустимост на искането на главния прокурор. Основното питане е свързано с това дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения.

Преди днешното заседание на ВСС група граждани се събраха на протест пред сградата на съвета в подкрепа на главния прокурор. 

Възможно е заседанието да продължи и в рамките на следващ ден, като новият провосъден министър Атанас Славов, който го председателства, се ангажира да насрочи такова още утре, ако днес не се стигне до решение.