Емил Дечев: Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решение

"Поисканите имунитети на Борисов и Петков създават впечатление за реваншизъм", каза за заместник-министърът на правосъдието

Обратно в новината

Коментари - Емил Дечев: Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Премахваме гл.прокурор ,после президента и правителството и накрая България.

Най чисто решение, ще е Премахване на прокуратурата в България. Така никой няма да пречи на мафията от олидарси, които в момента са в чужбина!

Да, БСП ще ги посрещнат радушно

Вече писах по тази тема, но още малко идеи: 1. single point of failure в този смисъл се превежда кратко, точно и ясно с думата: тапа. Тази тапа предполагам, че е особено голям проблем в малките градчета в провинцията, където не само хората са роднини и приятели, но и местните феодали са по-големи тирани и от Краля-Слънце. Трябва да се помисли за алтернативен маршрут - да може да се стига директно до съда или поне да хората да имат право да пускат жалби, тъжби или както му викате в произволна прокуратура в РБ, за да се избегнат местните зависимости, макар че едва ли толкова лесно ще се случи. 2. Този модел без гл прокурор е като serverless (безсървърна) конфигурация в мрежите. Има случаи, в които тази конфигурация работи. Например, доколкото мога да преценя, при адвокатите е нещо такова - имат някаква съсловна организация, но тя не е техен пряк началник и работодател. Те са си фрийлансъри, на свободна практика, но естеството на работата и го позволява. При прокурорите не виждам как това може да се случи. :( Засега спирам да пиша по тая тема и ще си обърна внимание на близките. Учудвам се, че почти никой не се включва по тази тема, особено (десетки) хилядите юристи в БГ. За тях това би трябвало да е проблем от ежедневно естество или са му намерили цаката?

Според решение 3 на КС от 2003 министъра на правосъдието няма правомощия да иска отстраняване на главния прокурор!Според същото това решение И ЧКЕН 158. 3 само ВНС може да взема решение за промяна на държавното устройство и УПРАВЛЕНИЕ! Т. Е. не може обикновено народно събрание не може да взима решение за, премахване на длъжността Главен Прокурор! КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА ПРОВЕРИ В КОНСТИТУЦИЯТА И ТОВА РЕШЕНИЕ НОМЕР 3 ОТ 2003!

Само Гешев! Политическите боклуци - на бунището! Заедно със сопола от снимката!

Обезглавяването на Гешев е изтеглено за понеделник,за да не може на 13 юни-вторник да изнесе в СТРАСБУРГ ПОТРЕСАВАЩАТА ИСТИНА ЗА БАРСЕЛОНАГЕЙТ !! Някъде към 13.00 в понеделник ще обезглавят Гешев,сатърът вече е подготвен, има поканен поп да му даде последно причастие и леген, в който Гешевата глава ще се търкулне! Боко и Кико ще се втурнат да балсамират главата на Каскета,ще я сложат на пиедестал в музейната сбирка на Съдебната палата.

Такива глупости наговори този човек. Оправдания, за шиши…… мизерници и лъжци.

Във всички институции е пълно с хора за арест и затова никой не иска прокурор.

Никаква реформа няма да помогне докато държавата се управлява от настоящия "политически боклук " !!!

Както е тръгнало в БГ скоро ще рекламираме Анархията е майка на реда

Не трийте бе! Или това да защитавате Гешев ви наредиха от САЩ- то правителство!

Не съм много наясно с длъжностната характеристика на главния прокурор, но от гледната точка на ИТ мениджър от световен ранг, едно от хобитата на когото, както се оказва е правото, намирам идеята за налудничава - дори и ако по някаква случайност не е противоконституционна, но както забелязвам юриспруденцията конституцията за нищо я нямате. Нямам време да пиша подробно, но когато нямате CEO, главнокомандващ или и аз не знам как да го нарека най-отгоре, а имате 3-4-5-10 равни по ранг зам министри между тях няма да има синхронизация и координация, ще започне война за доминация, няма да има кой да е арбитър в споровете между тях и практически ще станат 3-4-5-10 враждуващи лагера. Трябва ли да обяснявам, че така работа не се върши? Иначе идеята вероятно е изплагиатствана от Трудовия Кодекс и уволнение при закриване на длъжността ли се викаше. Да бяхте взели оттам и градация на наказанията ли се викаше (забележка, мъмрене и прочие), а? Ама не ви стиска!

Като служител на друга ИТ фирма ще ти отговоря така: примерът ти е неприложим, защото в една частна компания собствениците / акционерите имат възможност да упражняват директен контрол над управителя (CEO-то). Ние, 6.5 милиона акционери в българската държава, имаме доста по-малко възможности за контрол - избори за народни представители, президент и т.н. Нито избираме (а и не трябва) съдии, нито МС, нито прокурори. Само че актовете на законодателната и изпълнителната власт може да бъдат обжалвани в съда. Но прокуратурата еднолично може да определя дали да има наказателно производство или не. И няма кой да контролира СЕО-то (главен прокурор).

Тук проблемът е друг - в лицето на прокуратурата имаш single point of failure (не знам как се превежда на български, буквалното е единична точка на срив, което практически нищо не означава, може би по-скоро е монопол - и аз не знам). Ще се опитам да го обясня на разбираем език (тоест без юридически и най-вече ИТ термини), па да видим. Целият наказателно-правен процес може да бъде блокиран от прокуратурата, защото няма алтернативен път да стигнеш до съдебна зала. Доколкото знам дори и в БГ има частни детективи/следователи. Частни прокурори ми звучи наистина идиотски, но пък по този начин заобикаляш монопола и стигаш директно до съда - той да решава спора. Точно цялата тази концентрация на власт в лицето на гл прокурор е прекалено апетитна хапка, която всяка власт по разбираеми причини иска за себе си. Е как прокуратурата да е независима, като ако не слушка, веднага ще има репресии от силните на деня? Понеже няма смисъл да откриваме топлата вода, щях да питам как този проблем с монопола е решен в други държави? Вярно, че не можем да преписваме едно към едно, защото народопсихологията ни е различна, но след като в други държави май нямат нашия кривосъден батак, явно проблемите са ги решили по някакъв магически начин?

По въпроса за контрола - нали едно законче точно с тази цел е написано/скалъпено? Логиката му е малко като у оня памфлет, фейлетон или както се вика, "Ако програмистите бяха строители", на който и досега се попикавам от смях, въпреки че ми звучи малко автобиографично. :) Такъв закон наистина трябва да има, но не в този му идиотски и (почти сигурно) противоконституционен вид.

С насочеността на гл.прокурор само към делата на Борисов, само доказва какъв гнусар е ,защото явно винаги е гонил личен интерес при преследването на престъпленията.

Правистта с испех от дипломатс среден дава акъл! Явно не му е ясно че навсякъде имаглавен пркурор , а инсчеще имаме 28 копия на главния прокурор!

Всички решения за съдебната власт са радикални и изискват ВНС. Другото е бла бла. Радев и Гешев са в аналогични ситуации - ако ги отстранят ще си направят партии. Имунитетите на Кики и Боко - също. ПП-ДБ, болшевиките на Байдън, бързо решиха, че медийната им подкрепа компенсира загубата им на изборите. Само дето медийната им подкрепа от ДИР и Дневник отива в небитието.

Изискването ВНС означава Да играем по гайдата на бсп?!