"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9:00 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне, аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен - на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес".

Това заяви директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов по време на изслушването си във ВСС. Там съдебните кадровици обсъждат вече цял ден искане на отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Мотивът е уронване на престижа на съдебната власт от Гешев, който на своя пресконференция на 15 май използва израза "политически боклук".

Днес Пленумът на ВСС реши, че ще изгледа записа от пресконференцията на Гешев и ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров - зам.-директор на Националното следствие, за да изясни какво е било емоционалното състояние на главния прокурор в този момент, пише БНР.

"Емоционалното състояние на Гешев беше с негативизъм към мен, настроен, с негативно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна", каза пред ВСС тази вечер Сарафов.

Той беше категоричен, че до ден днешен няма комуникация с Гешев, изключен е и от чата групата на главния прокурор и зам.-главните прокурори.

Снимка: БТА

Сарафов коментира също темата с израелския експерт, присъствал на мястото, където край колата на главния прокурор на 1 май избухна взрив: "Някъде следобед Гешев ми се обади и ми каза, че Ясен ще дойде с израелски експерт. Гешев ми каза "пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията". Дойдоха Ясен Тодоров, израелският експерт и преводач със служебен автомобил. Допуснахме непосредствено до служебния микробус експерта. Единият следовател изготвяше протокол в буса, а другите правеха оглед и замервания. С помощта на преводача от колегите от СОБТ той получи информация къде се е случил взрива, огледа пораженията по дърветата от разстояние от около 8-10 метра. Експертът не е доближавал, не е гледал от непосредствена близост веществените доказателства и не е имал достъп до тях. С това горе-долу приключи неговата роля. На място каза, че това е много сериозна бомба и такива неща е виждал в Израел", посочи Борислав Сарафов.

"В крайна сметка той дойде на местопроизшествието, но държа да подчертая, че всъщност участието му не беше свързано с нарушаване на следствените действия, защото реално той не е участвал в тях. Ако трябва да бъда откровен в една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат изключително правилни решения", каза още Сарафов.

Гешев не се съгласи с част от сведенията, дадени от Борислав Сарафов, и поиска да бъдат изслушани присъствалите на оперативката на 15 май сутринта ръководители в прокуратурата. Той добави, че вероятно преди пресконференцията е казал на някои свои колеги, че ще си подаде оставката си, дори и на семейството си.

Снимка: БТА

Към 22 ч. в четвъртък започна и изслушване на служител на пресцентъра на прокуратурата. "Придружавах г-н Гешев в Турция и Америка. Той беше притеснен, малко объркан. В Америка напрежението ескалираше с всеки изминал ден, върхова точка беше получаването на това писмо на аерогарата, донесено от шофьор на прокуратурата. Иван Гешев се притесняваше за семейството си и за самия себе си", каза Марчела Пантелеева, старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата.

"Когато прочете писмото, Иван Гешев замръзна. Ядоса се, вбеси се, което е нормално. След това той скъса писмото. Аз попитах: кой Ви праща това, защо е това? Не ми бе отговорено", каза тя пред ВСС.

Реши се да има изслушване и на още един от зам.-главните прокурори.

"Следващият четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане", заяви самият Иван Гешев в 23 часа в четвъртък, когато ВСС все още продължаваше да дебатира върху искането за освобождаването му.

Той настоя да се отложи до другата седмица, тъй като във вторник бил поканен на заседание на Европарламента.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обаче насрочи следващото заседание за понеделник сутринта. То ще продължи с разпит на Даниела Машева - една от заместничките на Гешев.

"Това го приемам го като опит за овладяване на прокуратурата от определени политически сили. Аз в график за моето отстраняване няма да участвам. Има някакво страхотно бързане. То е обидно за колегите, които ми пишат в момента, че съжаляват, че участвам в това. Трябва да си дадем сметка какъв пример даваме на колегите си", заяви Гешев по време на дебата.

Снимка: Булфото

Междувременно се появи информация, че главният прокурор ще направи изявление по БНТ в петък. Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия, гласящ, че право на обръщение по БНТ и БНР имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.