Три дни след влизането в сила на измененията в Закона за съдебната власт, според които главният прокурор вече се назначава и освобождава с 13 гласа, а не със 17, както беше преди това, Висшият съдебен съвет решава за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1. Кадровиците допуснаха първа точка в дневния ред да е разглеждане по същество на двете предложения, но скоро след това последва обрат - шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, внесли първото предложение за освобождаване на Гешев, го оттеглиха. Мотивите зад това доведоха до съмнения за оказван натиск върху магистрати. В крайна сметка искането за прекратяване на производството по първото искане беше прието.

Какви бяха двете искания за отстраняване на Гешев

В началото на седмицата кадровиците решиха двете предложения за освобождаването на Иван Гешев да се гледат в обща процедура и допуснаха събиране на доказателства. 

Първото искане беше направено заради нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му. То беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС: Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Повод за него станаха твърденията на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде допуснат израелски експерт.

Преди ден Антикорупционният фонд публикува изпратено му постановление, от което става ясно, че прокуратурата не е открила престъпления в действията на Гешев по повод допускането на израелския експерт до мястото на взрива.

Второто искане бе направено заради изказването на Гешев за "политическия боклук", за което той обясни, че не визирал конкретни политици. По време на същата пресконференция той демонстративно скъса оставката си. С това според четиримата внесли искането членове на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, главният прокурор накърнява престижа на съдебната власт. Четиримата бяха сред споменатите в запис на разговор между Гешев и Йордан Стоев, който главният прокурор пусна пред медиите, за да онагледи как се случва политическото влияние в съдебната система. Този запис беше включен и в сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов срещу Гешев, който се проверява от Софийската градска прокуратура.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт. Освен това той внесе в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда. Главният прокурор не приема, че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април. 

Правосъдният министър Атанас Славов

Снимка: БТА

Преди заседанието 

Преди заседанието група граждани се събраха на протест пред сградата на ВСС в подкрепа на главния прокурор, като на място има засилено полицейско присъствие. На влизане в сградата Гешев не направи коментар пред журналисти.

Възможно е заседанието да продължи и в рамките на следващ ден, като новият провосъден министър Атанас Славов се ангажира, че ще насрочи такова още утре, ако днес решение няма. 

Той анонсира, че ще предложи искането за отстраняването на главния прокурор да е първа точка от дневния ред предвид обществения интерес, което предложение впоследствие беше прието. 

Славов сподели пред журналисти и очакванията си за първото заседание, което председателства:

"Да се установи извършено ли е или не нарушение и да се вземе решение в рамките на разумен срок, който зависи от самия процес, ще има изслушвания на свидетели, разглеждане на доказателства. Призовавам към фокус, към следване на законовата процедура, да не изпадаме в твърдения за конспирация, за да можем да достигнем в рамките на ден-два, колкото е необходимо, до ясно решение. Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрасност, неутралност, обективно търсене на истината". 

В първите минути на заседанието Славов помоли кадровиците за разбиране към това, че е първата подобна процедура, която води.

Как протича днешното заседание

  • ВСС включи като първа точка предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Час след началото на заседанието по същество дебат все още нямаше, тъй като кадровиците дискутираха дали да включат обсъждането като допълнителна точка - тя не фигурираше в предварителния дневен ред. Към гласуването ѝ бе пристъпено в 10.26 ч. Тя бе приета с 15 гласа "за" и четири "против" (Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска). С кворум от 20 членове на ВСС и негласуването на Гешев, точката беше приета. След това беше прието и точката да е първа в дневния ред. Това предложение също беше прието, този път с 16 гласа "за".  

Предложението за обсъждане на двете предложения по същество бе внесено като допълнителна точка от вече бившия министър на правосъдието Крум Зарков, а включването ѝ в дневния ред беше предложено от новия министър Атанас Славов. 

Главният прокурор Иван Гешев

Снимка: БТА

Самият Гешев призова ВСС на първо място да са юристи и да не нарушават правилата и конституцията и че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата. "Ще съдействам напълно, но имам право на защита", добави главният прокурор.

Гласуването бе предшествано от спорове дали е спазен срокът за насрочване на заседание за обсъждане на предложенията по същество. 

Според Вероника Имова днес не може да се проведе дискусията, защото това би било нарушение на чл. 16 от вътрешните правила. В ал. 1 на текста се казва, че Пленумът на ВСС провежда заседание за разглеждане на предложението по същество 7 дни след откриване на процедурата. 

Тъй като в понеделник ВСС обедини двете предложения в една процедура, според Имова дебатът по същество трябва да бъде най-рано на 12 юни като посочи, че този срок трябва да бъде спазен и с оглед правото на защита и на двете страни. 

Калина Чапкънова възрази, като посочи, че срокът е инструктивен и е въведен, за да не се допуска прекалена продължителност на процедурата. Чапкънова отбеляза, че въпросът за срока вече е бил обсъден в понеделник, но сега явно, защото БНТ излъчва пряко заседанието на съвета, затова някои членове така обстойно поставят пак тази тема на дебат.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че в понеделник 12 юни, ще пътува, когато евентуално заседанието отново ще е по въпроса с отстраняването му. 

  • Шестимата, внесли първото предложение за освобождаване на Гешев, го оттеглиха

Ситуацията претърпя неочакван обрат след като Огнян Дамянов обяви, че шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС (Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов), които внесоха на 12 май първото предложение за освобождаване на Иван Гешев, го оттеглят. Последва дебат може ли то да се оттегля или не. 

Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттегля предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания. 

Министър Славов се пошегува, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. "Тук няма председателски съвет", пошегува се той. 

"Оттеглянето е изненадващо за нас, макар да е в наш интерес", коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова-Томова. Тя каза, че за нея големият проблем е, че няма правила, по които да се реши този въпрос.

"Отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли. Но това е обидно за колегите, аз не се притеснявам от нищо", коментира Гешев.

Снимка: БТА

Атанаска Дишева попита защо се оттегля предложението и поиска почивка, за да направи "справка с учебниците". Причината е, че има спор какъв тип е процедурата по отстраняване. Членовете на ВСС приемат, че това не е типичното дисциплинарно производство срещу магистрат. Ако беше такова, вносителите не биха имали право да оттеглят предложението си.

"С това наше решение ви десезираме и вие оттук насетне нямате валидно предложение за отсраняване", коментира Гергана Мутафова, която е един от вносителите. Според нея мотивите са оттеглянето били "ирелевантни". Нейното становище бе подкрепено и от останалите вносители.

Калина Чапкънова пък заяви, че законът не я задължава да каже какви са мотивите ѝ. Все пак тя обясни, че решението било плод на сериозен размисъл и не е взето емоционално. "Не съм съгласна, вносителите бяха питани дали поддържат предложението си. Сега ще попитам дали е свободна волята им, с която оттеглят предложението си. Ако не на мен, дължите отговор на обществото", каза в отговор Дишева.

Славов даде почивка от 15 минути с мотива, че част от членовете на ВСС имат нужда от консултации помежду си, както и със закондателството и съдебната практика. Процедурата по отстраняване на главния прокурор е сбито регламентирана в закона и конституцията, освен това до момента няма и подобна практика. 

  • Съмнения за натиск заради оттеглянето на първото искане 

След почивката кадровиците продължиха работа със спор как да продължат след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Иван Гешев. Бяха отправени и въпроси има ли упражнен натиск зад това решение. 

Първоначално шестимата членове на прокурорската колегия не обявиха мотивите си за оттеглянето на искането, а казаха само, че било решено след като се запознали с всички събрани до момента доказателства по случая. В крайна сметка шефът на ВКС Галина Захарова настоя да узнае какво е накарало шестимата да оттеглят предложението си. Атанаска Дишева също на няколко пъти попита шестимата това. 

Гергана Мутафова обясни внезапното решение за оттегляне на първото предложение с постановление на Софийската градска прокуратура, от което става ясно, че тя не е открила престъпление в действията на Гешев по случая с израелския експерт. 

Снимка: БТА

Огнян Дамянов също взе думата и декларира, че върху част от вносителите на въпросното предложение в момента се оказва натиск, тъй като те са привиквани да дават обяснения във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той се обърна директно към Гешев, заявявайки, че в тези действия на ръководената от него прокуратура "няма нищо мъжко и нищо воеводско". 

Главният прокурор му отговори, че той също е давал обяснения във ВКП, както и че дори е било образувано досъдебно производство по сигнал срещу него, подаден от "представител на прокуратурата". Не уточни обаче за какво е досъдебното производство.

Атанас Славов коментира, че не може да подмине твърденията за натиск върху магистратите, но предложи темата да бъде разгледана на отделно заседание.

  • ВСС прие оттеглянето на първото искане за отстраняване на Гешев

В крайна сметка искането за прекратяване на производството по първото искане беше прието със 17 гласа "за" и три "против". Против гласува и самият Гешев. Той мотивира вота си с това, че искал истината да стане достояние на българското общество. "Имам право да изразя своето становище като гражданин и да се защитя", каза главният прокурор. Гласуването на оттеглянето на искането ще може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, решиха още кадровиците.

След прекратяването на процедурата в тази ѝ част остава само второто предложение, с което четирима от членовете на прокурорската колегия поискаха освобождаването на Гешев за нарушение на етичния кодекс.

Снимка: БТА

Заместник-главните прокурори, част от ръководството на националното следствие, обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), дежурни следователи, наблюдаващи прокурори бяха част от хората, които Висшият съдебен съвет бе поканил на изслушване днес. Те трябваше да внесат яснота по въпроса за участието на израелския експерт в разследването на взрива. Но темата отпадна от дневния ред. 

  • ВСС прие да бъдат изслушани Ясен Тодоров и Борислав Сарафов 

След обедната почивка Пленумът на Висшия съдебен съвет прие с 19 гласа да изслуша заместник-директора на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров във връзка с разглеждането на предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност, направено от четирима членове на Прокурорската колегия за уронване престижа на съдебната власт. То е за направено изказване от страна на Гешев на пресконференция от 15 май, в което използва израза "политически боклук". 

Решението беше взето по искане на Гешев. Той обясни, че Тодоров може да даде информация "във връзка с проведена среща между мен и него на 14 май, деня преди пресконференцията, в дома, в който живея, след срещата с Йордан Стоев, с оглед на това как съм му пресъздал емоционалното ми състояние във връзка със ситуацията с атентата срещу мен". 

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на клиента ѝ са извадени от контекста и не може да бъде изведен довод за извършеното нарушение, както се твърди. По думите ѝ Гешев има право да прави изказване с оглед правото си на свободно мнение, гарантирано в Конституцията, независимо от качеството си на главен прокурор и магистрат. 

ВСС взе решение с 11 гласа "за" да изслуша и заместник-главния прокурор, директор на НСлС Борислав Сарафов за състоянието на Иван Гешев в деня на пресконференцията на 15 май, по предложение на члена на ВСС Атанаска Дишева. 

След изслушването на Сарафов и Тодоров кадровиците ще продължат с разглеждане на внесените доказателства по предложението за отстраняване от страна на вносителите и Иван Гешев. 

Как продължи заседанието по второто предложение за отстраняване на главния прокурор четете тук