"През последните месеци Зоран Заев натрупа доста негативи в отношенията ни със Северна Македония, защото обиколи като цветарка всички европейски столици да създава фронтове срещу България, да търси посредничество в нашия диалог, а всички му казваха: „Оправете си двустранно отношенията, седнете на масата и разговаряйте“, това заяви пред bTV журналистът Коста Филипов, който е експерт по балканските въпроси, по повод вчерашната визита на северномакедонския премиер в София.

Филипов допълни, че Заев се опитал няколко пъти вербално да отправи обидни думи към българската държава, народ и история.

Според него и от страна на Бойко Борисов, и на Зоран Заев срещата помежду им е била крайно непремерена стъпка, защото министър-председателят на съседката ни е искал да покажа, че човекът, в който вижда основния партньор, с който може да работи и е работил досега, е бившият български премиер.

"Да не забравяме, че през всички тези одини, когато той едва ли не беше монополизирал диалога със Северна Македония, личното взаимоотношение между Заев и Борисов се беше превърнало в основния инструмент. Не беше нормално такъв важен диалог да разчита само на този личен диалог", каза още Филипов.

По повод думите на лидера на ГЕРБ за разговорите на колегата му с българските президент и премиер "те ще дезертират, нищо няма да излезе от днешната ви среща", журналистът заяви:

"В момента съм гневен и едва се сдържам да не определя по сериозни квалификации по отношение на това поведение на бившия български премиер".

„От вчерашното посещение резултат има дотолкова, колкото Заев се видя със служебния премиер, с президента, имаше опит да се създаде пример за една нова атмосфера в отношенията“, допълни Филипов.

„Подписването на договора за добросъседство през 2017 г. беше много важна стъпка. България тогава трябваше да изпълни една геополитическа задача и да отвори пътя на Република Северна Македония към европейската интеграция“, каза още той.