След подаден сигнал за нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на език, различен от българския, ЦИК е установила, че става дума за предизборна среща на ДПС, проведена на 21 септември в град Долни чифлик, област Варна.

Установено е, че в интернет са публикувани аудиовизуални записи, в които се води предизборна агитация на турски език, след което следва концерт на Софи Маринова. От поименните изказвания е видно, че Илхан Кючюк - евродепутат от ДПС, и Ерджан Ебатин - областен председател на ДПС във Варна, агитират на турски, се казва в официално съобщение на сайта на ЦИК.

Кандидат-депутатът Йордан Цонев, макар и да изнася словото си на български език, подтиква присъстващите да говорят на майчиния си език в отговор на въпроса му с кой номер бюлетина ще гласуват, с което осъществява нарушение на Изборния кодекс, пише още в решението на ЦИК.

Искам да чуя кой е номерът на бюлетината на майчиния ви език“, призовава той избирателите, а те му отговарят на турски, става ясно от видеото.

Освен това в записа се чува, че той поздравява събралите се хора на турски и добавя:

И аз да ви поздравя на майчин език, та като глобяват другите колеги, да глобят и мен“, казва той и допълва, че това е дискриминационна разпоредба.

Цонев казва и че когато вижда блясъка в очите на хората, когато им говорят на майчин език, разбира защо другите партии са въвели забраната.

Затова ЦИК съставя акт за установеното нарушение на ДПС, представлявана от Лютви Местан, както и на Кючюк, Ебатин и Цонев.

След влизането им в сила актовете да се изпратят на областния управител на област София за издаване на наказателно постановление, разпореждат още от комисията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

По време на предизборната кампания през 2013 година Лютви Местан беше глобен с 2000 лева за агитация на турски език.