Наказателното постановление е от 17 май и е за нарушение на Изборния кодекспо време на кампания в котленското с. Ябланово. Там, на 5 май, по време на събора „Герлово пее и разказва", Местан и кметът на селото Джемал Чобан агитирали на турски.

На 9 май РИК-Сливен вече санкционира председателя на ДПС. Тогава той обяви, че решението е дискриминационно и ще го обжалва.
По закон постановлението се налага от областния управител.

Според Кавръков деянието е с висока степен на обществена опасност и заради това е наложена максималната глоба от 2000 лв.
По думите на областния управител Местан не е обикновен партиен функционер, той е народен представител и този закон е бил гласуван в негово присъствие.

Кавръков се похвали, че това е прецедент, защото досега няма случай с глобен председател на партия, тъй като хората, които трябвало да го направят, се съобразявали с политическата конюнктура. Той бе категоричен, че изпълнява закона.

Областният коментира още, че Местан не може да претендира, че просто не е знаел, че агитацията се води само на български, защото в България законите са написани на български език и трябва да се изпълняват.
"Ако беше на майчин, Сергей Станишев трябваше да води предизборните си срещи на украински или на иврит", заяви Кавръков.
 
На кмета Чобан е наложено и наказание от 1000 лв. "за използване на публичен ресурс за политически цели" - съборът е бил финансиран със средства на община Котел като част от културния календар.

Местан и кметът могат да обжалват в 7-дневен срок пред Районния съд в Котел.

41-вото Народно събрание реши предизборната кампания да се води само на български език. При гласуването на второ четене на Изборния кодекс беше отхвърлено предложението на ДПС, при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици.