Депутатът Коста Стоянов от "Възраждане" нападна народния представител от ПП-ДБ Явор Божанков в кулоарите на Народното събрание. Самият Божанков разпространи в социалната мрежа видео от конфликтната ситуация.

"Днес бях нападнат от народен представител от проруската Възраждане в кулоарите на НС. С викове "ей, пе*ал, ей пе*ал", съобщи нападнатият в профила си във Фейсбук.

"Недей да ме буташ, бутна ме, блъсна ме", казва във видеото Божанков на двама народни представители от "Възраждане", които застават между него и Стоянов, за да ги разтърват. Преди това на видеозаписа се вижда как Стоянов го доближава и го бута рамо в рамо.

Божанков обяснява, че публикува видеото, за да видят всички какво е поведението на "Възраждане". "Това не е първият подобен случай. Много са. Споделям го, за да си дадем сметка на какво са способни тези хора и какво ще се случи, ако бъдат овластени", коментира депутатът от ПП-ДБ.

Не е ясно по какъв повод е свадата и опитът за физическа разправа, но Божанков беше подгонен за кратко и вчера по време на дебата за закона на "Възраждане" срещу пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата, който беше приет от пленарната зала на първо и второ четене. Тогава обаче Божанков бързо се върна на мястото си, след като квесторите в залата се намесиха, за да овладеят напрежението.

По време на дебатите той нарече фашисти вносителите на промените в закона за предучилищното и училищното образование и обяви, че забраната за пропаганда сред децата е откровена и грозна хомофобия. 

По-късно Божанков коментира, че няма причина за спречкването, а Коста Стоянов е минал покрай него и се е обърнал с нецензурни думи, след което го е блъснал.

Нападнатият депутат е убеден, че именно позицията му срещу закона на "Възраждане" е причината за физическото посегателство. Той обясни, че видеото няма никаква предистория и не е предшествано от конфликт между двамата. 

"В контекста на законодателството, което се прие вчера, може би в тяхната ценностна система, аз съм такъв. Виковете към мен са достатъчно показателни какъв мотив движи този човек и с каква омраза е зареден. Големият въпрос е какво би станало, ако такъв човек бъде овластен. Споделям моите преживявания с повече хора, защото тези неща не се виждат. Някои ги приемат като партия, като всички други, но това не е така", коментира още Явор Божанков пред БТА.

"Недопустимо е за една такава институция физическо насилие, каквито и да са позициите на един народен представител. Както и да гласува по дадени законопроекти, никой няма право да упражнява физическа агресия срещу свой колега", каза още той.

"Те редовно казват на всеки от нашата парламентарна група, че ще отиде в "Белене", ще чука камъни", добави още депутатът.

 

Това не е първият сблъсък между Божанков и депутати от "Възраждане". Вече в няколко парламента той влиза в пререкания с депутати от "Възраждане", които и при негови изказвания, и при изяви на Манол Пейков са предприемали окупация на трибуната и опити за физически посегателства.