Бюджетът, Конституцията и разправиите в управляващото мнозинство си намериха като повод за атака от опозицията. От БСП и "Възраждане" апострофираха управляващите още на старта на работната седмица, при подредбата на програмата, в която фигурира първото гласуване на бюджета и промените в Конституцията. ГЕРБ пък си влязоха в пленарната зала въпреки обявения бойкот и гласуваха дневния ред, макар да бяха обявили вчера заради смяната в "Пирогов", че ще подкрепят само конституционните промени.

Първа възрази Корнелия Нинова, която упрекна мнозинството, че първо ще гласува макрорамката на държавата, а като последни точки е предвидило промените в данъчните закони.

"Разбрахте ли каква програма гласувахте? Не, сигурна съм. Обръщам се към юристи и бюджетари. С всяко следващо решение увеличавате хаоса и кашата в държавата. Първа точка е държавният бюджет, а след това данъчните закони. Това е абсурд, не може повече така да се управлява държавата, защо си играете със съдбата на 6,5 млт. души? Заради това, че не можете помежду си да се разберете за постове, това е абсурд", възмути се лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Едно напъване от БСП, няма нужда", реагира Настимир Ананиев, като посочи, че подредбата на законите не пречи - ако има несъответствия между бюджета и данъчните закони, те ще се коригират между първо и второ четене.

Нинова не се съгласи и даде за пример ставката на ДДС за заведенията. По думите й, ако днес се приеме бюджетът с вдигане на данъка от 9 на 20%, а при гласуването на данъчните закони в следващите дни управляващите се изпокарат и върнат старото положение, щяло да настъпи хаос с различни ставки.

"Г-н Цонев, поне вие, вкарайте малко разум в тази работа, пълна каша", обърна се тя към председателя на бюджетната комисия. Струва ми се, че трябваше да припомним на г-жа Нинова, че данъчните закони са във фаза второ четене, а бюджетът е във фаза първо четене, което означава, че ако те не бъдат приети, онази част, която се отразява в бюджета, има време и ще бъде променена на второ четене, намеси се Цонев.

Снимка: БТА

Депутатът от ДПС повиши тон, като припомни на соцлидерката как са процедирали в четворната коалиция, когато тя беше вицепремиер. "Ами вие защо внесохте бюджет без данъчни закони, припомни й той.

Ако искате да си мерим капацитета в бюджетната сфера, дайте, предизвика я Цонев. Според него е редно, бюджетът "да се движи една стъпка след данъчните закони". Ще мине ли след данъчните закони, да, данъчните са на второ четене, бюджетът е на първо. Забравихте как всичко беше тюрлюгювеч, в закона за бюджета бяха и данъчните закони, припомни на Нинова депутатът от ДПС как е било при внасянето на техния бюджет в кабинета "Петков".

Снимка: БТА

Искрите в пленарната зала продължиха да прехвърчат и след декларацията на "Възраждане". Костадин Костадинов отчете, че месеци наред от пет приоритета на мнозинството зад кабинета е изпълнен само един. "Вчерашните коалиционни драми за "Пирогов" налагат да се направи една ретроспекция на причините за създаването на тройната коалиция. Пет основни приоритета бяха изтъкнати тогава, които трябваше да бъдат постигнати в първите 9 месеца, а нито един не се е осъществил, всъщност само един", отбеляза лидерът на "Възраждане".

"Първо, влизането в Шенген, еврозоната, конституционни промени, на четвърто място скромно - повишаване на качеството на живот, затвърждаване и потвърждаване на българската подкрепа на България за Украйна. С изключение на последното, което се преизпълнява, всичко останало отече в канала", констатира Костадинов. Той разкритикува властта, че се държи като "българска Рада" и помага на украинците, но не и на българите в Украйна.

Снимка: БТА

"Вчерашната коалиционна драма за пореден път показа каква е спойката, която сглобява сглобката, става дума само за постове", заключи лидерът на "Възраждане", като вметна по адрес на шефа на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, зад когото застана и ГЕРБ, че е един от добрите специалисти у нас и е медик с безупречна репутация. "Винаги може да се намери повод, за да може това правителство да се бие помежду си. Докога тази срамна агония ще продължава, какво ще се случи другия път, когато едната страна започне да извива ръцете на другата? Това не е правителство, това е срамна агония, в която България потъва всеки", обобщи Костадинов и поиска оставка и предсрочни парламентарни избори.

Атмосферата в залата щеше да се уталожи и настрои на тема договора на "Булгаргаз" с "Боташ" и на вълна държавен бюджет, но депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков не преглътна обвиненията на "Възраждане" и взе думата, ядосан, че председателят Росен Желязков не е прекъснал Костадинов нито веднъж.

"Абсолютно недопустимо е нито веднъж да не направите забележка! Говори човек, който по настояване на българите в Украйна беше махнат като председател на комисията за българите в чужбина, а той говори за българите в Украйна", изригна Божанков. Росен Желязков го прекъсна и му направи забележка, че няма право да коментира декларация на парламентарна група, но Божанков продължи по адрес на Костадинов. "Той насочи към народните представители обидни квалификации, лъжи, деструктивно е народен представител да казва, че държавата му не е готова за еврозоната", възмути се народният представител от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

"Продължавате да коментирате декларацията", скастри го пак Желязков. На трибуната застана Цончо Ганев, за да протестира, че изказването на Божанков нарушава правилника, нарече депутатите от ПП-ДБ "розовите понита" и ги обвини в лъжа по адрес на лидера му, но думите му секнаха, тъй като Желязков му спря микрофона. Въпреки това депутатът от "Възраждане" продължаваше да вика, а от речта му без уредба се чуваше "лъжа, лъжа".

"Г-н Ганев, моля да освободите трибуната", подкани го председателят на НС.

Снимка: БТА

Думата за лично обяснение получи Костадин Костадинов. "Никой не ме е отстранявал от позицията председател, аз си изкарах мандата, това беше много плоска лъжа. По отношение на всичко останало - също лъжа. Хората, които бяха използвани да кажат как искат моята оставка, след това се извиниха официално. Елементарни са тези лъжи, каквото нивото, такива и лъжите. Не тук и не от тази трибуна, и без това достатъчно цапате залата с присъствието си", обърна се той към Явор Божанков.

Последва искане на "Възраждане" промените в Конституцията да бъдат отложени, тъй като са планирани като първа точка в петък. Мотивите на Цвета Рангелова са, че има висящо дело в КС по питане на 48 народни представители дали при всичките три гласувания на основния закон поправките се приемат с мнозинство от 3/4.