Обиди и лични нападки си размениха в пленарната зала депутати от "Възраждане", ИТН и ПП по време на дебатите за отстраняването на партията на Костадин Костадинов от ръководството на парламентарната комисия за контрол на службите. Цончо Ганев обвини управляващите, че правят политическа лустрация, като намеси и скандала с имотните сделки на Асен Василев и Даниел Лорер, но без да посочва имена. "Мачкат опозицията и си въртят имотни далавери", заяви Ганев.

Божанков обяви истинската причина за промяната в правилника на НС, която прекратява ротацията в комисията, и по този начин депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев повече няма да е неин председател. "Има ли проруската партия "Възраждане" някаква зависимост от Русия? Представлява ли проруската партия "Възраждане" риск, ако оглави тази комисия?", попита риторично депутатът от ПП. И посочи, че няма как човек, който е съжалил, че Путин не е направил блицкриг в Украйна, да оглавява комисията за спецслужбите.

"Как може да се има доверие на политическа сила, излъчила такъв представител?", възмути се той, като посочи, че нашите евроатлантически партньори няма да ни вярват. Божанков реагира и на имотната тематика, зачекната от Ганев, като припомни за покупката на апартамента на сина му.

"Цончо Ганев говори по всякви други теми, но не и по темата на дебатите. Явно той има опит с имотните сделки. Говоря за апартамента на сина му, Силвестър май се казваше. Всички знаем как е купен този апартамент и г-н Ганев има опит в тези далавери", отвърна на удара Божанков.

Репликата провокира депутата от "Възраждане", който установи, че Божанков има фиксация в неговото семейство.

"В старата сграда на НС лицето Божанков си позволи да призове всички контролни органи да започнат спешна проверка на Ганев, защото еди какво си направил. Полюциите на Божанков спрямо мен и семейството ми да бъда разследван и преследван. Вместо да коментира семейството ми, същото това лице да излезе и да коментира, че има видеозаписи на гей оргии, в които участва и той", провикна се Ганев от трибуната, а водещата заседанието Росица Кирова изключи микрофона. Божанков не репликира, но Тошко Йорданов продължи атаката.

"И аз го чух тоя слух за клипа, но доколкото знам, не е било оргия, а е бил сам с друг мъж", каза председателят на ПГ на ИТН. По повод повдигнатата имотна тема за апартамента на Ганев, депутатът от ИТН се прехвърли на тепиха на ПП и обяви, че по "Чаталджагейт" Асен Василев е бил осъден от негов съдружник на 5 млн.

Той атакува Божанков не само по партийна, но и по семейна линия. След 5 декември насам община Горна Оряховица е получила 48 млн. лв. за два проекта, след като зам.-кмет по финансите е станал братовчед на Явор Божанков, обяви Тошко Йорданов. "А, честито, Божанков, честито на бизнеса на баща ти", каза Тошко Йорданов.

Той обобщи истинските мотиви за премахването на ротацията при ръководството на комисията за службите с репликата: "Пеевски зя като чобанин от първия ред по мен, по Костадин и след това правите наказателна акция. Ама хората не са идиоти и разбират какво правите".

"Това е нормално за една тоталитарна държава, защото ГЕРБ, каквито и да са били, не се е случвало по време на 12 години тяхно управление, което си позволява розовият комсомол", обобщи и Цончо Ганев по повод поправката "Дренчев". "Прислугвахте му, и вчера, и днес, и по-нататък ще го правите", каза той за ПП-ДБ и лидера на ПГ на ДПС. "Жалки сте, нито мавзолей, нищо няма да имате, вие сте нещо, което ще изчезне", заключи Ганев.

По време на дебатите за комисията предишният й ротационен председател Бойко Рашков отсъстваше от пленарната зала. Той гласува по-рано на заседанието на правната комисия против решението на колегите си от мнозинството, несъгласен с отпадането на ротационния и паритетния принцип. "Аз не знам какво се случва с него, притеснявам се за него, защото вие сте една престъпна шайка", каза от трибуната Костадин Костадинов, загрижен за Рашков.