След четиричасови бурни дебати парламентът забрани окончателно пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в детската градина и в класната стая. Това стана с гласовете на депутати от всички парламентарни групи, които без 6 гласа събраха почти конституционно мнозинство по темата. Общо 154 народни представители поискаха да има такава забрана за детски заведения и училища. "Против" бяха само 7 от ПП-ДБ и един от ГЕРБ, а 9 депутати от двете групи се въздържаха - четирима от ГЕРБ и петима от ПП-ДБ. 15 независими парламентаристи участваха във вота и подкрепиха ограниченията заедно с всички гласували от "Възраждане", ДПС на Пеевски, БСП и ИТН. На едно мнение с тях бяха и 55 народни представители от ГЕРБ, както и двама от ПП-ДБ. От коалицията на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов обаче липсваха 25 депутати.

Промяната е заложена в Закона за предучилищното и училищното образование, предложена от "Възраждане". Законът мина на първо четене, а по искане на БСП депутатите решиха да бъде гласуван веднага, още днес, и на второ четене, което и стана. Продължиха разгорещените спорове и излязоха във втора почивка преди окончателното му приемане.

Текстовете забраняват пропаганда, популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. С промяната се дава и определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация.

На второ четене двата параграфа бяха с отделни гласувания - този, въвеждащ забраната в училище, мина дори с повече гласове от първото гласуване - 159 "за", против гласуваха 22 депутати, а 13 се въздържаха. Заради несъгласието със самата формулировка на текстовете в закона, при приемането на параграфа за дефиницията гласовете "за" намаляха, а тези "против" се увеличиха.

Кадър: НС/БНТ

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание в дефиницията. Текстът срещна одобрението на 135 депутати, а групата "против" нарасна на 57, 8 парламентаристи се въздържаха.

Срещу въвеждането на дефиницията възрази Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС заради противоречие, по думите му, с редица европейски документи и Конституцията. "Приема се дефиниция, която не съществува в нито една държава член на Европейския съюз", обясни той и поиска текстът да отпадне, което бе отхвърлено при гласуването в пленарната зала и дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация" остана в закона.

Снимка: БТА

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обявиха текстовете за неграмотно написани, взети направо от Уикипедия, като предупредиха, че те не са юридически издържани и ще повлекат правен хаос. В спора се намесиха и лични нападки кой къде си е изпратил детето да учи, демонстрираха се книжки за сексуално възпитание от парламентарната трибуна, не бяха подминати Евровизия и Олимпиадата в Париж. Подкрепящите забраната пък даваха примери за смяна на пола на деца в европейски страни, без да се питат родителите. 

Белобрадова напомни, че ПП-ДБ и ГЕРБ споделят общи ценности, но когато са гласували на образователната комисия законопроекта, техният отговор бил, че законопроектът е лош, но го подкрепят на политическа основа.

"Извършваме акт на политическа предизборна кампания. Законопроектът е неприемлив и неразбираем, вие сте напуснали местата си на законотворци и сте се преместили към кандидати за депутати. Аз съм майка на три деца и тяхната безопасност е най-важна за мен, и няма никакво съмнение, че българското семейство е основен приоритет", каза депутатката от ПП-ДБ и популярен инфлуенсър. "Но съм против да подкрепя нормативно недоразумение, което има претенциите да дели на десни и леви. Ние нямаме случай на пропаганда в училищната система, който да породи такъв нормативен акт, категорична е тя. По думите й вносителите изтъкват "въображаема опасност, която цели да подрони авторитета на образователната система". 

"Да, има слабости законопроектът, но ние сме казали, че ще го подкрепим, защото пропаганда за нетрадиционна сексуална ориентация не трябва да има в училище", отвърна й бившият зам.-министър на образованието Петър Николов от ГЕРБ. Николов не се съгласи с твърдението на ПП-ДБ, че такава пропаганда у нас не съществува и посочи, че светът днес е разделен на две, идеологически.

"От едната страна стоят хората, които бранят традиционните ценности, от другата страна хората, които ги рушат. Така е у нас, в Европа, в САЩ", обобщи той и подреди себе си при християнските ценности. "Има пропаганда на нетрадиционна сексуалност, тя се прави изключително агресивно - в киното, в изкуството, в спорта, прави се навсякъде", заключи депутатът и обобщи, че такъв дебат се води в момента в целия свят.

"Подкрепихме го, защото това е нашето разбиране в какво общество живеем и смятаме, че децата не трябва да бъдат под такова влияние. Такива са ни разбиранията, те са консервативни. Сред българските родители има ясно изразено доминиращо мнозинство на хора с консервативни възгледи, които смятат, че децата ни не трябва да бъдат подложени на такова въздействие", обясни и бившият министър на просветата от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Снимка: БТА

"Това не е легален термин, няма да има юрист, който да ви каже, че тези термини са точни, ще има нов повод за омраза и нови разделителни линии. Българското общество няма нужда от това", протестира депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Той заяви, че у нас такава пропаганда няма, за да се приема такава забрана в закона.

"Това е абсолютен абсурд!", избухна Божанков.

"Истината е, че тук говорим за откровена хомофобия, текстовете не са прецизни, безумие е да се гледа на две четения в едно заседание", заяви той. "Грозна хомофобия, предизборен популизъм и грозен опит за разделение на българското общество", беше неговият прочит на действието на пленарната зала.

Божанков посочи, че този законопроект има аналог в Руската федерация и се обърна се към двете фракции на ДПС и групата на ГЕРБ да не подкрепят промените, защото нямало смисъл да се говори с хора, сродили се с фашистите, каза той по адрес на вносителите от "Възраждане".

"Да ги питам къде са техните деца - в САЩ, там ги пазят да не им посегне някой! Лично Нинова си е скрила детето да не му посегне някой на половата принадлежност. Прочетете си дефинициите, които сте взели от Уикипедия, това е позорно да се случва", атакува той ораторите от БСП и другите защитници на новите текстове, като акцентира специално на бившата лидерка на социалистите.

"Пазим си децата, бе, Божанков, това правим, всичко останало е твоя пропаганда. Това, че си получил от нашата група шут отзад, не означава, че си направил крачка напред", реагира Иван Ченчев от БСП.

Снимка: БТА

"Много ясно казахме аргументите, те нямат нищо общо с хомофобията. Няма такава в това да не разрешаване на децата да се пропагандира това", опонира на Божанков и Йордан Цонев от ДПС.

"Който е пълнолетен, сме толерантни към неговата ориентация, но на децата да се пропагандира това, категорично не сме съгласни", уточни Цонев. Той заяви още, че "за пропаганда на традиционната ориентация на християнски и мюсюлмански ценности никой не дава пари на НПО, но за тази специално те получават колосално финансиране. "Така че не се съмняваме как ще реагират НПО, обаче на нас децата са ни по-мили от неправителствения сектор", категоричен беше депутатът от ДПС.

Кадър: НС/БНТ

Нинова също не остана длъжна и репликира Божанков. "По принцип не е хубаво да намесваме децата, а моят син е на 32 г., той не е дете, не го мислете", отвърна бившата соцпредседателка и се похвали колко медала има наследникът й от всички олимпиади в целия свята. "И в момента преподава изкуствен интелект в университети по целия свят", добави Нинова. По-рано тя размаха от трибуната книжка за сексуално ограмотяване на деца относно любовта между жени, като заяви, че брошурата се намира в лекарския кабинет на едно училище, но не го назова. 

Медикът от ИТН Силви Кирилов обясни, че идеята на промените е, докато още е неукрепнал индивидът, да не му се въздейства психически за смяна на пола. Извън генетичния пол има още 8 различни състояние, които са обект на медицината, каза лекарят.

Снимка: БТА

Вносителят Костадин Костадинов каза, че забраната даже е закъсняла и също като Нинова показа от трибуната нагледни материали за сексуално възпитание - учебник за сексуално образование до 6-годишна възраст, който в момента се продава в книжарниците. Такива сексуални учебници имало и за 10-годишни, и за 12-годишни, а с приемането на промяната в образователния закон, според него, ще бъде попречено тези помагала да влязат в класните стаи.

"Това е отвратителен факт и трябва да бъде спряно в зародиш, не да чакаме проблемът да дойде, за да не може никой никога по никакъв начин да се опитва да прави това. Това е човекомразка идеология, защото това е античовешка идеология. Ще я погребем, ще я ликвидираме в зародиш", закани се Костадинов. 

Андрей Цеков от ПП-ДБ пък предупреди, че с този закон дискриминират учители и учащи се, които може да имат различна сексуална ориентация. Бившият регионален министър изрази притеснението си, че на тази основа някой преподавател може да бъде уволнен и затова текстовете трябва да се прецизират и да уточняват кой е адресатът на забраните.

Снимка: БТА

След окончателното приемане на промените в училищния закон вносителите от "Възраждане" се похвалиха, че са създали нова европейска практика, която дефинира що е то нетрадиционна сексуална ориентация. "Със създаването на европейска практика и прокарването на законопроекта даваме възможност на други политически организации в Европейския съюз да действат по български пример", коментира пред медиите Костадинов, а преди това в пленарната зала се чуха предупреждения от опонентите им, че ще бъдем осъдени от европейските съдилища.

С промените в закона депутатите въведоха забрана и на налагането на идеологически и/или религиозни доктрини. Досега беше записано, че такива просто не се допускат в училище.