Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов знаел предварително за санкциите по закона "Магнитски", тъй като е бил лично в американското посолство "и в сряда, и в петък и в понеделник", преди да бъдат публично оповестени. Това обяви самият Борисов пред bTV

"Горанов още първия момент си подаде оставката тогава. Не е бил министър в ГЕРБ, не е бил кандидат за министър в правителствата, които сме предлагали", заяви още лидерът на партията относно бившия финансов министър в неговия кабинет Владислав Горанов, който е сред санкционираните във втория списък "Магнитски", публикуван от Министерството на финансите на САЩ миналия петък. 

"Като говорим за закона "Магнитски", тук има още нещо - руската зависимост", каза още Борисов и допълни, че има проблем с корупцията у нас.

В студиото на "Лице в лице" той призна и че съжалява, че не са приели антикорупционните закони, защото американските партньори го държели отговорен. "Искрено съжалявам, че не приехме антикорупционните закони, защото партньорите ме държат отговорен", каза Борисов.

Затова призова партиите да поработят върху въпросните закони за съдебната реформа в рамките на този месец, който остава до изборите, а в първия ден на Народното събрание депутатите да се заемат с обсъждане и гласуване.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че "не може главният прокурор да бъде недосегаем". Затова правосъдният министър и ресорните комисии в следващия парламент според него трябва да се заемат със законодателство за контрол над обвинител номер едно, а не да се действа на принципа за смяна на Иван Гешев с Бойко Рашков, например. "Защото, ако сменим Гешев с Рашков, под такова нещо няма да се подиша никога", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Дали Гешев щял да му се разсърди за вътрешното му убеждение, че трябва да има кой да разследва главния прокурор, за Борисов не било важно, стана ясно още от думите му.

Той прехвърли топката за това кого брани прокуратурата върху лидерите на ПП. "Прокуратурата брани Василев и Петков", убеден е той, като посочва, че няма отговори за милионите, изтекли през "Лукойл", за това защо не са ангажирани слотове в Гърция, а в Турция, както и за нарушаването на конституцията от страна на Петков. "А кой разследва това, че МВР ми нахлу в къщата, разпиляха ми я и не намериха нищо, защото няма и какво да намерят?!", попита още Борисов. 

Относно това дали ще се кандидатира за депутат, той отговори положително, за да не можели "пак да ги надиграят, както в миналия парламент". 

Борисов съобщи също, че лично идвали при него от "Демократична България", за да молят да не бъде приет закона за бюджета на "Продължаваме промяната".

"Против съм импийчмънт на президента Румен Радев. Те си го избраха. Ако и тази институция съборим, представете си какво ще стане в България. Затова, ако искат импийчмънт, да направим правителство и тогава президентът ще си е президент, а ние ще си управляваме, каза още лидерът на ГЕРБ. 

Относно отлагането на срока, в който страната ни ще влезе в еврозоната, според Борисов след като сме вървели редом до Хъравтия в този процес, "две години Асен Василев помпаше инфлацията и ние загубихме всякакви шансове". 

Лидерът на ГЕРБ отрече неговата парламентарна група да е бойкотирала заседанията на икономическата комисия, заедно с ДПС и БСП, в които е трябвало да се приеме законът за изменение на Кодекса на застраховането. Борисов го определи като "категорична лъжа". "Защо "Да, България" и "Продължаваме промяната" не влязоха (бел. ред.: за обсъждането) на Закона за мерките срещу изпирането на пари", попита Борисов.

Относно трагедията с мигрантите, открити мъртви край Лукорско, бившият премиер коментира, че "това е не само трагедия, но и оценка". "Това, което се случи, опровергава всички наши критици - че се правят с границата. Изобщо не трябва да прехвърляме вината на служебните правителства. Щом има такива, значи партиите не са се справили с основното си задължение - да съставят правителство. Преди две години беше неглижирано, че България беше сочена като пример за справяне с нелегалната миграция. Получихме 150 милиона евро, от премиера на Великобритания до премиера на Унгария идваха у нас. Госпожа Мелони, която постигна пореден добър резултат в Италия, иска да дойде, за да каже как сме се справили с нелегалната миграция", каза още Борисов.