Нелегални мигранти са починали в камион в землището на софийското село Локорско, съобщиха за Dir.bg от Столичната дирекция на полицията.

Вижте снимки тук

Около 14.15 часа е подаден сигнал в МВР за изоставен товарен автомобил, а към мястото са изпратени множество екипи на МВР и Спешна помощ. По първоначална информация камионът е превозвал над 40 нелегални мигранти, които са били в специално изграден тайник под превозван дървен материал. 

Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска уточни, че на място са пристигнали пет линейки, като към момента броят на починалите бежанци е 18. 

"Шестима души са хоспитализирани в много тежко състояние в реанимацията на Военномедицинска академия, а двама са в токсикологията там. Други четирима са транспортирани в "Пирогов", от тях двама са в реанимация, а други двама са в токсикология. Още двама са превозени до Университетската болница "Света Анна". Тяхното състояние също е много тежко", допълни Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ каза още, че на място медиците преглеждат още 10 бежанци, за да бъде преценено дали някой трябва да бъде транспортиран в лечебно заведение.

Снимка: БТА

По първоначална информация не се касае за катастрофа. Най-вероятно мигрантите са се задушили. По неофициални данни в камиона е имало млади мъже, които са заявили, че са от Афганистан. Камионът пък е с регистрационни номера от Търговище. 

На място е пристигнал и директорът на СДВР Калоян Милтенов. Очакват се и градският прокурор Илияна Кирилова, заместникът й Иво Илиев и говорителят на СГП Христо Кръстев. Извършва се оглед.

Снимка: БТА

Издирват се шофьорите на камиона, които са били двама и са избягали. Предполага се, че мигрантите са превозвани от района на българо-турската граница към Драгоман, за да бъдат прекарани през българо-сръбската граница.