Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия за изборите на 2 април. Документите на партията внесоха внесоха зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на СДС Румен Христов и членове на младежката организация. По думите на Дончев внесените подписи са 9999, но събраните били четири пъти повече. 

"Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Имаме амбицията да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има нужда от това. Политиката да не е технология на перманентния скандал, а в публична среда, която е в състояние да произвежда решения", каза Дончев пред журналисти.

Румен Христов пък коментира, че тръгват към вота с нагласата да са първа политическа сила, както показват социологическите проучвания, но с надеждата да се увеличи разликата пред останалите, за да се улесни съставянето на редовно правителство. 

"Нека да избягаме от спортната или военна терминология. Да си първи е важно, защото означава, че събираш най-много подкрепа. Което пък означава обществена консолидация, сила да водиш останалите и обществото напред. Това е нещо, от което не просто ние имаме нужда, а съм убеден, че обществото ни има нужда", добави от своя страна Дончев. Той е убеден, че заради всички кризи и предизвикателства има нужда от някой, който да носи отговорност и да взима решения. Затова и те се прицелили в управленски мандат. 

Нерешени въпроси има "практически във всички сфери" и те трябва да се решат бързо. Мога да коментирам предизвикателствата и времевите им измерения седмица по седмица, но най-важно е този двугодишен цикъл от политическо безвремие да приключи", заяви зам.-председателят на ГЕРБ. 

Снимка: Булфото

Що се касае до новата коалиция между ПП и ДБ, тя не притеснява ГЕРБ. Дончев е убеден, че хората му са достатъчно силни и консолидирани да ги подкрепят. "Единственият проблем, единствената ми забележка във връзка с ПП и ДБ е, че това обединение затруднява създаването на управленско мнозинство", каза още заместник-председателят на ГЕРБ. 

Попитан за Владислав Горанов, който влезе във втория списък "Магнитски", Дончев каза, че вече не е част от ръководството на ГЕРБ, но все още е член. Според втория ГЕРБ списъкът и санкциите ще се отразят на изборите, но отрича партията да е работила под натиск. "За последно бяхме в резиденцията на американското посолство преди седмица и не си спомням някой да ни е натискал за нещо. Не сме податливи и не работим под натиск". Сред обсъжданите теми в посолството не бил законът за главния прокурор.

Още снимки може да видите тук

Снимка: БТА