"Освен тези хора, които сега излизат в последната редакция на списъка, работим и с други, за които имаме съмнения и подозрения, че могат да попаднат в следващи списъци "Магнитски". Амбицията ни този път е ние да не следваме събитията, а да ги изпреварим и ако има такъв списък, лицата в него да са с образувани производства и българската държава да е взела мерки своевременно", заяви в Кърджали вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той съобщи още, че МВР вече е започнало работа по петимата, които попаднаха в списъка "Магнитски".

"Обобщават се всички данни, които са налични. Ще бъдат анализирани, ще бъдат допълнени и ще бъдат внесени в компетентната прокуратура", каза Иван Демерджиев. Той допълни, че има производства, на кои от които са водени, други са започнали.

 "На този етап мога да кажа, че вече е образувано производство. По тази схема повече от година работят съвместно ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Пловдив", каза още министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод на оповестена в медиите разбита мащабна схема за измами, ощетила бизнесмени с милиони левове.

Той отказа да уточни как точно са се извършвали въпросните измами. Каза само, че схемата е работила в големи мащаби и очевидно от дълъг период от време. Изяснява се точният брой на ощетените лица. Изрази надежда, че производството ще протече по начин, по който ще се стигне до осъдителни присъди. Демерджиев каза също, че възнамерява да награди хората, работили по случая, защото това е добър пример за последователна работа в дълъг период от време, водеща до въпросните резултати.

Един от поводите за посещението на министъра в Кърджали бяха изборите. В тази връзка на въпрос за образуваните досъдебни производства за купуване на гласове на предходните избори в региона, министърът в служебното правителство отчете, че шест от тях предадени на прокуратурата, а по две продължава да се работи.

Коментира, че е в областния град главно за приемане на отчета на ОД на МВР - Кърджали, като посещенията се осъществяват във всяка една дирекция в страната.

По отношение на предстоящите избори коментира, че на тях ще бъде обърнато внимание на национално съвещание.