Разбира се, че съм член на ГЕРБ - не съм обаче в ръководните структури. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия и това е проблем за партията. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов в първия си коментар, след като името му се появи в списъка на санкционираните по закона "Магнитски". 

В късния следобед на 10 февруари първо САЩ обяви, че санкционират бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателя на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов. Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също налага санкции, но срещу тримата българи, засегнати от първи пакет засегнати по "Магнитски" - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

В публикувания от САЩ доклад се казва, че "като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес".

 

Владислав Горанов уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ.

"Оставам в партия и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен", допълни той.

Според него оценката на САЩ е притеснителна и разочароваща, защото "винаги е уважавал американския начин на живот". По думите на бившия финансов министър обаче описаните факти са неточни. 

"Няма как да се гордея, че в една междуведомствена комисия, която е под шапката на финансовото министерство, е допуснато грешно прилагане на закона и то за не кратко време. Но искам да обърна внимание, че този период не включва само моето министерстване, както и че аз бях този, които констатира проблема и запънах да го решавам чрез закриването на Комисията по хазарта и прехвърлянето на работата ѝкъм НАП", обясни той.

Горанов призна, че в един момент е осъзнал, че "системата е запушена и обрасла", а отговорността в един колективен орган е размита. Затова предложил НАП да регулира хазартната дейност в България.

"Основният упрек, че съм изменял законодателството благоприятно, е фактологически неверен. Ще ви оставя една справка за промените в Закона за хазарта, които не включват участието на никого от ГЕРБ, камо ли на министъра на финансите. Фактите могат да се установят и аз вярвам, че нашите партньори са подведени", каза още бившият финансов министър.