Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извади в движение нова оферта за ротационното нареждане на управленския пъзел с ПП-ДБ - да дадат на партията му всички министри без външния, а те да си получат МВнР и всички регулатори. Идеята му прозвуча в кулоарите, където коментира преговорния процес и съобщи, че той ще започне в събота в 18:00 часа и ще продължи в неделя, но без негово участие. Ще ги води Мария Габриел като номинирана за премиер.

"ГЕРБ вземаме всички министри, даваме им външно министерство и да гласуваме регулаторите само с техни хора.", подхвърли Борисов, раздразнен от темата за регулаторите. Преди да формулира новата оферта, той отново се обяви против разделянето им 50 на 50 между ГЕРБ и ПП-ДБ. По думите му това не съответства на Конституцията и припомни как ГЕРБ не е спирал правото на всички парламентарни формации да имат свои представители в тях. 

"Това, което говорят, ако беше в друго време, щяхте да го обявите за луд. За пръв път разбрах, че министрите в управлението са второстепенни, а ние сме държава на регулаторите. Колко е абсурдно това?", изрази недоумение от позицията на ПП-ДБ Борисов.

Борисов обясни и защо ГЕРБ отстъпи за часа на преговорите в събота и след като ПП-ДБ се съгласиха с тяхното искане да са в почивния ден, а не в петък, преместиха сутрешния начален час за вечерта. Причината - националната конференция на "Да, България". .

"Разговорите за кабинет започват утре в 18:00 часа. През деня Христо Иванов има конференцния. Пожелавам успех, разбира се. Трогнат съм от поканата, но моето разбиране е премиер да води преговорите за кабинет, който може да ръководи", коментира той. "Продължават в неделя, Мария Габриел Габриел си избира министрите, с които може да говори, договаряме се, през това време едновременно се говори за регулаторите и за съдебна реформа, и когато сме се разбрали, до няколко дни, решаваме какво правим", разясни пътната карта на евентуалната ротация Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че по негово мнение Асен Василев няма да остане министър на финансите. Той е за пропорционално разделяне на министрите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"100% решението е оставено в ръцете на Мария Габриел. Тя ще работи с тези министри, тя ще носи отговорност и подписът под всяко решение ще е неин. Ако продължат обаче, а те продължават, да сменят поголовно, дори когато са в оставка да сключват договори за над половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ в оставка, в АДФИ, в Митници, след като ги предупредих - мисля, че Асен Василев няма да остане финансов министър. Но, ако Мария Габриел може да работи с него, да работи", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира още в отговор на журналистически въпрос, че провокации, че е построил "Балкански поток", не могат да го уязвят.

"Аз се гордея с това, че успях да запазя България на газовата карта. Аз се гордея, че единственото печелившо предприятие в България е "Балкански поток". Единственото, което ни дава възможност геостратегически да имаме функция на Балканите. Единственото, което, сто процента е ваше, на държавата. И дава възможност сега, ако работеха както трябва, да са направили двете разширения и да диверсифицираме Украйна. Трасето през Турция и Гърция са огромните потоци, които заобиколят Украйна.

Неслучайно го вадите това, но аз се гордея с това, не само че няма да ме уязвите", каза лидерът на ГЕРБ и изброи колко държави, сред които Сърбия, Северна Македония, Унгария, Австрия, получават газ благодарение на "построеното от нас".

"В Белия дом президентът на САЩ ми каза буквално - окуражавам те да направиш Балкански поток", сложи точка на темата Борисов.