Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкри, че в момента управляващите предлагат не само "колосални суми", но и "разплащане в биткойни" на депутати срещу подкрепа на кабинета "Василев, но и на такива, които биха гласували срещу него - за да не влязат изобщо по време на гласуването в пленарната зала. Борисов допълни, че пазарлъците вървят по коридорите на НС - за това разполагат с информация в ГЕРБ.

"Доказателствата ще си излязат сами, рано или късно, тези неща излизат. Имаме информация, искали да им платят в биткойни, например. Но като им падне цената...", изрази съмнение той в успеха на подобно вложение. "И с това се купуват депутати", потвърди Борисов на уточняващ въпрос за разплащането в биткойни.

"В момента се предлагат колосални суми и да не влязат на гласуване - да претърпи някаква авария, да падне, да се ожули, да си удари носа, само да не влезе в залата. Така са се вкопчили в тази власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях", коментира Борисов за оферти и към опозицията.

"Ние в момента чуваме само заклинания и купуване на гласове. Е, хубаво ще ги направите 121 /б.а. - депутати/, ще се продадат, и то на базата на принципи. На кои принципи?! Да ти спре Европа парите, да наслагаш свои хора в съдебната системата, на принципа да купуваш скъп газ, олиото е 7 лв. вече, обаче се хванали за столовете там, няма измъкване", коментира Борисов за преговорите за кабинет.

"И тези хора, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират и купуват по 10 хил. гласа на ден, защото толкова излиза един депутат, на час, по апартамент, по лаборатории и това става пред очите на "умните и красивите". По най-важните им външнополитически теми опозицията им свърши работата", заключи Бойко Борисов.

Той отчете изборните резултати от частичния вот като показателна победа за ГЕРБ срещу управлението на промяната. Партията му спечели кметското място в Нова Загора и още няколко села в страната срещу коалиционни кандидати на БСП с ДБ, ИТН и ПП.

"С машини при изключителен полицейски тормоз. ГЕРБ печели частичните местни избори. И в същото време, докато полицията масово репресира влиза в къщите, за да каже, че не трябва да се гласува за ГЕРБ, най-мащабното купуване на гласове се провежда в българския парламент", обобщи Борисов с коментар на резултата от частичния вот. "Моето его и тщестлавие отдавна са напълно, напълно задоволени", обобщи Борисов, като добави, че вече прекалено много избори е печелил, за да го вълнува това да бъде на първия ред.

ГЕРБ разкритикува правителството в оставка за провала му с усвояването на средствата от Плана за възстановяване, от който ЕК редуцира парите с повече от половин милиард евро - бяха намалени с 578 млн. евро.

"Лорер и другите буквално провалиха плана, през това време ние слушахме от сутрин до вечер хвалебствия за правителството, докато вчера ЕК намали сумата над 1,2-1,3 милиарда лева по трънския курс загуби, вследствие на промяната. Те много са загубите, но тази е категорична. И това се обяснява от титаните на новата коалиционна политика - "ами, случват се и такива неща". Сега губите милиарди и това ви се струва нормално. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Не само че не събраха нищо /б.а. - приходи в хазната/, а точно обратното - продължаваме да губим и готовите пари, които имаме благодарение на европейската солидарност", обобщи лидерът на ГЕРБ.

Заместник-председателят на партията Томислав Дончев пък предупреди за предизвестена катастрофа по плана, като посочи, че в актуализирания бюджет ПП са планирали да платят за пенсии 1,5 милиарда именно от плана за възстановяване. Тези пари обаче догодина ще трябва да се извадят и възстановят от бюджета, защото планът финансира проекти и парите са целеви, а не за разходи за пенсии, обясни зам.-председателят на ГЕРБ. "Ако на нас бяха спрели парите, това щеше да доведе до политическа истерия", заключи той.

"Щетите от това правителство ще продължат една година, след като то не е власт", добави и Делян Добрев. Той напомни на соцлидерката Корнелия Нинова, че хлябът не е поевтинял, защото ДДС-то не намалява цените, а подкрепя производителите. Нинова изпадна в една много комична ситуация да обяснява как цената на хляба паднала с 20%, коментира Добрев и призна, че чак му станало жал как соцлидерката провокирала подигравки в социалната мрежа, защото "хората ходят по магазините" и виждат цените. Добрев не подмина и проблема с осигуряването на газ за индустрита и домакинствата.

"За първия чухме, че се разтоварва в Турция, вторият май се загуби", каза той за двата кораба с втечнен газ от САЩ. "Ние кърпим на парче, месец за месец, за цени не говоря изобщо, говорим за наличие и доставка на газ", обясни бившият енергиен министър. По думите не се дава никаква информация и никой нищо не знае.

Той предупреди, че в момента се купува тройно и четворно по-скъпо азерският газ. "Азерският е 30 долара по договор, а те го купуват на 100 евро от 1 юли. Това е 4 пъти по-скъпо, отколкото от договореното от ГЕРБ, Първанов, даже от Драго Стойнев по едно време", направи сравнение Делян Добрев.

"Най-вероятно го разтоварват на Перловската река", иронизира по темата Борисов. "Нали на 1 юли щеше да работи гръцката връзка? Ще работи, ама по-нататък. Освен пиари, които виждаме, друго не виждаме", добави Борисов.

Той коментира и протестите в Северна Македония срещу одобреното от нас "френско предложение". 

"Аз истински се надявам, че днес, въпреки езика на омразата, въпреки отвратителното поведение, които имат част от хората в Северна Македония, ще се вземе решение и на нашите съседи ще им бъде даден този път. Но този път го проправи опозицията в България - и с Договора за добросъседство, и с решението в парламента. И всички наши евроатлантически партньори го знаят това. Относно начина, по който се отнесоха с руските дипломати - пак ги подкрепихме в пълния обем", каза още Борисов.