Това са част от данните от последното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи, чрез пряко интервю, между 3 и 10-и февруари.

Проучването е проводено по повод актуалните теми за политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп и напрежението у нас в град Елин Пелин, където местни хора гонят семейство сирийски мигранти.

„Българите – умерени „тръмписти“?

73% одобряват да се забрани влизането на мюсюлмани от други страни, едва 14% са „против“, а останалите се колебаят.

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

Очевидно, обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп, отбелязват социолозите.

Една друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Само 11% са „за“, а 76% са против. Останалите се колебаят. Сред по-младите все пак носенето на оръжие има  по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред. Само 12% у нас са „за“. 69% са „против“, а останалите не могат да отговорят.

Преди изборите в САЩ УИН/„Галъп интернешънъл“ е проверила отношението към Доналд Тръмп и Хилари Клинтън в 45 страни. България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни - едва на 38-мо място сред 45. Още тогава беше ясно, че немалка част от обществото ни гледа благосклонно на Тръмп и на послания като неговите, допълват социолозите.

30% казват, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето, показват още данните от изследването. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн. пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.