Той припомни, че съответното споразумение е било постигнато от президентите на САЩ и Русия на срещата на върха в Москва в началото на юли, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
Представителят на американското министерство на отбраната посочи, че споразумението предоставя от 6 септември още една възможност за избор при планирането на доставки на военни товари и войски в Афганистан.
По силата на споразумението САЩ могат да извършват до 4500транзитни полета годишно, докато преди това Русия разрешаваше доставките за Афганистан с железопътен транспорт само за американски невоенни товари.
След срещата на двамата президенти в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Русия е получила право да претърсва всички самолети, които транспортират пратки за международните сили в Афганистан. До края на 2009 година ще бъде организирана международна конференция за Афганистан, за да бъдат насърчени афганистанците да поемат отговорността за страната си. Това съобщиха днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун, цитирани от Франс прес, предаде БТА. Германия, Великобритания и Франция поеха инициативата да свикат тази конференция с подкрепата на Съединените щати, посочи Меркел. Целта на форума е Афганистан да поема все повече отговорности и да постигне осезаем напредък в сферата на сигурността, управлението и развитието, отбеляза германската канцлерка.