Съвместно с "Икономическа полиция" в Кърджали днес сутринта е била извършена проверка в офиса на транспортната фирма "Солак-тур" - на автогарата в Кърджали, предаде БТА, като се позова на съобщението. Фирмата беше представена в медийното пространство вчера като практически извършител на превоза на българските туристи до Македония.
Пред инспекторите на КЗП упълномощено лице на фирмата е заявило, че "Солак-тур" е продала въпросния автобус на фирма "Клюнчев" ЕООД преди една година на лизинг. Заради нередовно изплащане на лизинговите вноски, автобусът не е бил прехвърлен на "Клюнчев", но е бил ползван от него, се посочва в съобщението.
От министерството съобщиха, че продължава установяването на организатора или на организаторите на пътуването до Охрид. Междувременно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на пресконференция в МВР, че организатор на пътуването е фирмата "Фара тур" и че няма данни тя да е  регистрирана надлежно. 
Проверката на КЗП към момента е установила, че нито една от двете транспортни фирми няма регистрация като туроператор или турагент. Проверени са и двете фирми на съпругата на Клюнчев - Боряна Георгиева - ЕТ "Боряна Георгиева" и "Клюнчев Б" ЕООД, където тя участва като съдружник. Фирмите също нямат регистрация за извършване на туроператорска или турагентска дейност, според изискванията на Закона за туризма.
По смисъла на закона организирани пътувания се извършват само от туроператори, които изготвят пакет, съдържащ конкретната дестинация, транспортната фирма, която обслужва пътуването, цената, средствата за подслон, в които ще бъдат настанени туристите. Когато пътуването е организирано от туроператор или турагент, законът изисква те задължително да сключват с туриста от името и за сметка на лицензиран застраховател задължителна медицинска застраховка, която включва обезщетения за смърт и за разболяване. По този начин туроператорът носи отговорността за цялото пътуване, каквото и да се случи, обясняват от МИЕТ. 
Българските туристи нямат нито договор за пакет услуги с превозващата ги фирма, нито застраховка, обяви снощи на брифинг на летище София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Инспекторите са посетили вчера офиса на "Клюнчев" ЕООД, който се намира в Димитровград, но той е бил затворен. На място е станало ясно, че фирмата се помещава на първия етаж в жилищен блок. Инспекторите са констатирали, че няма никакви обозначения, показващи извършването на каквато и да е дейност.
Освен това екипи на КЗП са посетили адреса и на фирмата ЕТ "Солак-тур" в Кричим, с управляващ Юсуф Ахмедов Солаков. Оказва се, че на този адрес офис няма - това е адресна регистрация на фирмата, а в жилищната сграда са настанени роднини на Солаков. Проверката продължава.
Юсуф и Айше Солакови притежават и фирмата "Фара тур", посочи министър Цветанов.