Асоциацията на животновъдите в България е готова да дари животни на колегите си от Странджа, за да спаси техния поминък. Това заяви за ТВ Европа председателят на асоциацията Бойко Синапов.

Помощта ще бъде отделно от държавната компенсация за засегнатите стопани, която по думите му ще бъде средно по 250 лева за евтаназирано животно.

В няколко села от община Болярово, Ямболско продължава умъртвяването на овцете и козите заради случаи на чума в района.

От Министерство на земеделието съобщиха, че въпреки разчетите по пазарни цени, които показват показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министър Румен Порожанов се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисляване на компенсациите за завишаването им.

Порожанов обеща на животновъдите, че ще могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите животни или да им бъдат докарани овце и кози, за да могат да възстановят стадата си.

Хората обаче настояват единствено за по-висок размер на обезщетенията, тъй като според тях е възможно да им бъдат докарани нискокачествени животни.