В село Шарково, община Болярово, ще продължи умъртвяването на овцете и козите, което се наложи заради случаи на чума в района. Това стана ясно след среща на земеделският министър Румен Порожанов с местни животновъди, предаде БНР.

Пред тях министърът заяви, че се търсят варианти обезщетенията за умъртвените животни да са адекватни на загубите.

Порожанов обеща на животновъдите от общината, че ще могат да избират дали да получат парични обезщетения за избитите животни или да им бъдат докарани овце и кози, за да могат да възстановят стадата си. Хората обаче настояват единствено за по-висок размер на обезщетенията, тъй като според тях е възможно да им бъдат докарани нискокачествени животни.

От Министерство на земеделието съобщиха, че въпреки разчетите по пазарни цени, които показват показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министър Румен Порожанов се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделник, като ще бъде направено бързо преизчисляване на компенсациите за завишаването им.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

По-рано през деня евтаназирането в с. Шарково беше спряно, тъй като протестиращи и представители на неправителствени организации и политически движения не допуснаха ветеринарите в стопанските постройки.

За момент се стигна до напрежение между протестиращите и полицията. Ветеринарите изчакват ситуацията да се успокои, за да възстановят работата си.

В селото са унищожени около 1200 животни като предстои умъртвяването на още около 300.

През следващите дни ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, в които са били животните. Строги мерки се спазват при влизане и излизане в селото.

В сила е и забраната за търговия с мляко и месо от общините Елхово и Болярово като мярка за неразпространението на болестта чума по дребните преживни животни