Лалета от специално селектиран сорт "Сердика", които цъфтят с цветовете на българския трибагреник - бяло, зелено, червено, бяха посадени в градинката "Св.Климент Охридски" в София по повод 110 години от установяването на дипломатически отношения между България и Холандия.

Засазиха холавски лалета в цветовете на българското знаме в градинката при СУ

Снимка: БТА

Сертификат за дарението бе връчен на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева от холандския външен министър Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни.

Снимка: Bulphoto

В церемонията участваха министър Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Кралство Холандия в София Берендина Мария Тен Тъшър.

Захариева обясни, че е искала цветята да бъдат засадени не в двора на МВнР, а на място, където да им се насладят повече хора. Тя информира, че България е подарила на холандското правителство 110 рози дамасцена.

Снимка: Bulphoto

Йорданка Фандъкова посочи, че в последните години София се е превърнала в цветен и зелен град и това е нейна лична кауза. Тя съобщи, че вече са засадени есенните луковици, които са над 600 хиляди, като над 300 хиляди са лалетата. Според Фандъкова не става дума само за красота, а и за възпитание на децата. Столичният кмет припомни кампанията "Моето зелено училище", в рамките на която са подарени над 3 хиляди луковици на лалета на училищата и детските градини в София.

Снимка: Bulphoto

Посланик Берендина Мария Тен Тъшър отбеляза, че подарените на България лалета в цветовете на българското знаме - бяло, зелено, червено ще символизират приятелските отношения между двете страни. По думите й тези цветя, както и българските рози, които ще бъдат посадени в Холандия, ще изградят още един мост между двете държави.

Снимка: Bulphoto