КТ "Подкрепа" ще предложи първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. Това обяви на брифинг в парламента Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа" след провелата се работна среща с парламентарната група на "Воля", предаде БТА. Партениотис обясни, че предложението ще бъде направено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ са в стачна готовност във връзка с обявеното, но невнесено предложение първият ден от болничните да остава за сметка на работника от 1 януари 2020 г.

Очаква се извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където проблемът с болничните да бъде обсъден, обясни Партениотис.

"На предстоящия НСТС ние ще поискаме размерът на периода, който да бъде покриван от работодателите да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС", каза той.

Партениотис обясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била съпътствана с други отстъпки от страна на тогавашното правителство на Сергей Станишев.

"Тогава именно през 2008 г. беше намалена осигурителната тежест на 6,5 пункта, беше въведен плоският данък, беше въведено увеличение на пенсиите с 10 процента. Част от тези мерки се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни", коментира той.

Партениотис благодари на народните представители от "Воля" за това, че не са припознали "сепаративната договореност между държавата и някои от работодателските организации - първият ден от болничните да не бъде платен".

Кръстина Таскова от "Воля" заяви, че партията ще продължава да настоява за отпадане на ангажимента на работодателите да плащат първите три дни от болничния и поемането им изцяло от НОИ.

"За нас е изключително важно бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и всъщност скрито да бъдат повишавани данъците му", коментира тя. Таскова отбеляза, че от "Воля" са категорично против - първият ден от болничния да остава за сметка на служителите.

Ася Гонева от КНСБ коментира във връзка с това, че засега има само медийна изява на министър-председателя и няма нищо друго, което да указва, че спорната промяна с болничните няма да се случи.

Двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", са в стачна готовност, очакват среща на своите лидери с премиера Бойко Борисов и заседание на Тристранния съвет по темата.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) изрази подкрепа за внесените от "Воля" законови текстове, с които отпада ангажимента на работодателите да изплащат първите три дни от болничните. Той заяви, че очаква работещи мерки за контрол на болничните листове, които в последните години се увеличават, в противен случай ще напуснат тристранния съвет.