Автомобилни инструктори от цялата страна се събраха на протест и блокираха центъра на столицата. Това доведе до сериозно задръстване по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги Раковски" и бул. "Васил Левски".

Протестът на инструкторите е насочен срещу проект за наредба, засягащ подготовката на водачите на моторни превозни средства. Документът е подготвен от Министерство на транспорта, а в момента тече т.н. обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат всички инструктори да работят на трудов договор към фирмите за обучение, учебните коли да са собственост на школите, или взети на лизинг, а цялата документация да е в електронен вид.

Снимка: БТА

Още снимки вижте тук >>>

Според инструкторите това ще доведе до допълнителни разходи и неудобства за тях, а също така ще доведе и до нови корупционни практики.

Снимка: БТА

В края на краищата ние сме преподаватели, не сме търговци. Сега искат да направят нашите кабинети в търговска дейност, като че ли ще продаваме олио, картофи и така нататък. Съгласете се, че нито една езикова школа, математическа школа и някаква друга школа, която се занимава с преподавателска дейност, не е търговски обект", смята Валентин Пашов, председател на Съюза на автоинстукторите, цитиран от БНТ.

Автоинструкторите искат промените да се случват с тяхно участие.

"Искаме тези чиновници да ни оставят да си работим и да си гледаме работата, защото не знаят как работим ние. Ние сме на пътя, ние, аз по два пъти седмично спирам да се карам с разни идиоти на пътя, защото българският народ е полудял на пътя", коментира Илчо Димитров, автоинструктор от Кърджали.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която контролира работата на автошколите, не са съгласни с критиките. Според тях основната причина за съпротивата е желанието на държавата да извади на светло този бизнес.