Пореден протест срещу насилието над животни и в защита на кучето Мечо се проведе в редица градове на страната в неделя следобед. Участниците настояха за ефективни присъди за насилниците на животни.

Десетки хора, повечето с домашните си любимци, се събраха на протеста пред Съдебната палата в София в защита на кучето Мечо и други животни, станали жертва на населие, предаде БНР. Целта е да се привлече вниманието на обществото към неработещия Закон за защита на животните. Това, което хората искат, е ефективни присъди за насилие над животни.

"Няма ефективни присъди, няма наказания, затова тези неща продължават", каза протестираща жена. И допълни: "Животните трябва да имат права като хората".

"Смятам, че е крайно време в България да заработи на институционално ниво зоополицията като форма регулиране и мисля, че цялото общество трябва да застане зад нас", сподели друга протестираща.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Десетки излязоха на протест в защита на животните и в Пловдив. Хората се събраха заедно с домашните си любимци пред пощата на главната улица. Те също поискаха ефективни присъди за всички, които упражняват насилие над животни. Според протестиращите зоополицията не работи, поискаха година затвор за всеки, който оказва насилие на животно, защото утре може да посегне и на човек.

Протест в защита на животните се проведе още в Бургас, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца, Сливен, Монтана.

Поредната гражданска акция е провокирана от случая в средата на ноември, когато бе разпространен запис от охранителна камера, на който се вижда как мъж примамва куче с храна, взима го със себе си, а след няколко часа го връща със счупвания и прорезни рани - и го хвърля. Ден по-късно беше задържан 37-годишният Захари Шулев, а Софийският градски съд го остави в ареста по обвинение за малтретиране на кучето Мечо. По делото има данни, че това не и първият път, в който Шулев проявява особена жестокост към животни. При претърсване в дома му е намерена ушна марка и от друго куче.

На протестите днес бяха събрани подписи в специална петиция до институциите, която ще внесат в Министерството на вътрешните работи.

Снимка: Bulphoto

Според организаторите до момента 10 000 души са се подписали в защита на животните: "Ние сме техният глас! Заедно можем повече! "Не" на насилието над животните! "Не" на бездействието на органите на реда в случай на насилие над животно! Искаме ефективни присъди за насилниците на животни!"

Никой не знае с точност какви ужасни мъчения е преживял Мечо. Animal Rescue - София са го приели с две счупвания на крак, множество прорезни рани, охлузвания по краката, които подсказват, че е връзван и измъчван. Силно стресиран и недоверчив към всеки.

"Ако нямахме информацията какво се е случило с него, бихме предположили, че е блъснат от кола. Всъщност, травмите бяха толкова тежки, че е трудно човек да си представи, че някой може да го причини и то умишлено на животно", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Мечо се възстановява прогресивно. Обича всички, щедро раздава ласки и на непознати. Радва се на храната, на топлото, на грижата. Пътят му ще бъде като на всяко друго куче в приюта - пълно възстановяване и намиране на възможно най-добрия дом. Кандидатите са повече от тези за всяко друго куче без порода.

Случаите на насилие към животни обаче са ежедневие, наблюдават от Animal Rescue - София. Проблемът, според тях, не трябва да се пренебрегва, защото насилието днес може да е към животни, а утре - към хора. Затова искат и мерки.

"Въпреки че сме хора оптимисти, сме се отчаяли, че държавата реално ще влезе в ролята си. Тя е мащеха за проблема и за животните. Има много механизми, които могат да поощрят кастрацията, има много стъпки, които могат да се предприемат в това да се образоват стопаните на кучета и обществото като цяло", смята Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Според него е необходима и оценка, и анализ на ситуацията, която включва информация колко домашни животни има в България, което ще помогне да се вземат правилните мерки.