Безплатните лекарства, които ще бъдат отпускани на хора със сърдечносъдови заболявания, са 409. Това обяви пред bTV здравният министър проф. Христо Хинков, след като малко по-рано премиерът акад. Николай Денков съобщи, че от 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа.

"51 са групите лекарства. Ние не говорим за 51 продукта, а 51 групи лекарства, които са насочени основно за лечение на сърдечносъдови заболявания в целия този спектър. Причината е, че смъртността от сърдечносъдови заболявания продължава да бъде най-висока в България и в ЕС, а сред страните от ЕС България е на първо място по смъртност от сърдечносъдови заболявания", коментира Хинков. 

Той заяви още, че не съжалява за решението си за оттегляне от поста на здравен министър след ротацията.

"Смятам, че това беше правилен ход. По този начин отварям възможността друг да продължи щафетата на това, което започнахме. В такива случаи човек малко се изчерпва, създава си личностни отношения на неприязън - три пъти ми искаха оставката", отбеляза още министърът и добави, че му е било много трудно да разбере защо изчезват лекарствата от аптечната мрежа.

"Има голям натиск при реекспорта на лекарствата. Това може да се види през програмата за проследяване СЕСПА, която обаче не работи. В момента тя се надгражда. Това ще стане с приемането на Закона за лекарствените продукти", поясни проф. Хинков.

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването е бенефициент на медицинските хеликоптери. "Те са наша собственост в момента, в който подпишем приемно-предавателния протокол. Хеликоптерът е българска собственост. Има лицензионни режими, които трябва да бъдат довършени, има още обучение на самите пилоти", обясни още Хинков, цитиран от БТА.

Попитан за това на какъв етап е строителството на детската болница, Хинков заяви: "Детската болница се движи в график. Очакваме окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията, която ще се произнесе по жалба за определен търг. Теренът е в квартал "Горна Баня". Има масивни сгради, които ще трябва да освободят място за болницата".