Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично, коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков по NOVA. Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

"Основният проблем е свързан с търговците на едро - няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони", заяви Хинков.

Според него проблемът не е толкова сериозен и няма повод за притеснение. Министърът не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин, въпреки забраната на здравното министерство.

"Беше изнесена информация от ДАНС - не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях", добави Хинков.

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар.

"Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук", заяви Хинков.

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

За Амая

Здравният министър коментира и случая с малката Амая, чието тежко увредено сърчице спря преди специализицирания самолет, нает от нейните родители, да я закара в Индия за трансплантация. След фаталня край семейството на Амая обяви, че ще съди фирмата, наета да транспортира детето до Индия.

"Родителите на Амая са благодарили на здравната каса, защото когато са се обърнали към нея, всичко е било наред. В един момент са взели решение да се справят сами. Те не обвиняват държавата за трагедията, заяви здравният министър проф. Христо Хинков и добави, че "здравната каса има достатъчно средства, за да финансира лечения в чужбина".

В тази връзка Хинков каза, че една от промените в закона за лечебни заведения е създаването отново на Агенция по трансплантации, която ще координира много по-добре както транспланации в страната, така и в транспорта.

Въздушна медицинска помощ след месец

След месец трябва да стартира въздушната медицинска помощ по въздух. Трябваше да се случи в края на февруари, но има допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който пристигна в България, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков в ефира на Нова телевизия.

Министърът поясни, че хеликоптерът трябва да бъде дооборудван и затова има известно забавяне. Тече и обучение на персонала, който ще го обслужва. Хинков припомни, че е създадена и специална диспечерска служба за въздушната помощ, като част от системата за въздушна медицинска помощ.

За "Пирогов"

На въпрос за проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция в болница "Пирогов" Хинков каза, че тя още не е приключила. "Нямам окончателния доклад, но знам по неофициални данни, че този доклад, който се очаква да бъде представен в министерството, потвърждава данните от одитния доклад, който ми даде право да уволня директора на "Пирогов", заяви Хинков. Той посочи, че в първия одитен доклад, в който е открил нарушения, има три отделни части - законови и финансови нарушения, втората е медицинската част, и третата - със снабдяването на лекарства. По думите на здравния министър нарушенията по първата част са най-доказуеми и ясни - има директни нарушения на Закона за обществените поръчки.

На въпрос дали все още иска оставката на директора на "Пирогов", Хинков отговори: "Аз съм го уволнил, не искам оставката му". Според здравния министър много от директорите на лечебни заведения са политически назначения. Според Хинков директорът на "Пирогов" "спада в хипотезата, че е назначен по политически причини".

Относно конкурсите за директори на болници Христо Хинков каза, че съображението е, че след като той си отива като министър след ротацията, е редно следващият министър да осъществи тези конкурси.

Хинков беше категоричен, че след ротацията няма да остане на поста, въпреки че е бил увещаван да не си тръгва.