Изследването на живота и на смъртта на бъдещите светци започнало години преди избирането на аржентинеца за папа, предаде АФП, цитирана от bTV.

Сред бъдещите светци е Владимир Гика - румънски принц с православен произход, който приел католицизма. Той се върнал в Румъния по време на Втората световна война, за да помага на полските бежанци, които избягали от нацистката инвазия. Гика е арестуван през 1952 г. и преминава през скалъпен процес заедно с още петима други свещеници.

Младият италианец Роландо Риви също ще бъде беатифициран. Той е убит от привърженици на комунизма на 14-годишна възраст, 3 години след като влиза в семинарията.
На 12 май аржентинският папа ще отслужи в базиликата Свети Петър първите канонизации в своя понтификат.

Папа Франциск изми нозете на 12 непълнолетни затворници в римския затвор Касал дел Мармо днес, на Велики четвъртък, известен и като Чистия четвъртък. Това съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, на които се позова и БТА.
 Решението на папата да измие нозете на затворници, вместо на миряни в базиликата "Свети Йоан Латерански" във Ватикана, скъсва с досегашната традиция, отбелязва Ройтерс.

В затвора Касал дел Мармо са държани 46 млади мъже и жени, много от които са роми или имигранти от Северна Африка.
Сред 12-те избранници за церемонията бяха две момичета - италианка католичка и сръбкиня, родена в Рим, която изповядва исляма. "Служенето на другите трябва да бъде над всичко. Този жест е символ и знак: измиването на нозете означава, че служа на ближния," заяви главата на Римокатолическата църква.

Ритуалът се основава на Светото писание, според което Исус Христос е измил нозете на 12-те си апостоли по време на Тайната вечеря, преди да бъде разпнат. Папа Франциск използва кърпа, изтъкана от 720 влакна, доставени от различни места, свързани със земния път на Христос.