Николай Марков като лидер на "Величие" няма да участва в разговорите за кабинет с преговорния екип, излъчен от ГЕРБ-СДС, обяви той пред БТА.  

"Като лидер на партия "Величие" няма да говоря с преговорния екип. С контактьорки няма да говорим. При цялото ми уважение към тази група има си конституционен ред, който господин Борисов, като опитен политик, добре знае", коментира Николай Марков. По-късно пред bTV той добави, че ако Бойко Борисов го покани на лидерски разговор, ще се отзове. 

"В Конституцията и законите е уредно кой говори - политическите лидери взимат решения. Това, че г-н Борисов е въвел някакви контактиорски групи са си вътрешни решения на тяхната партия, не съответства на буквата на закона. Политическите лидери са тези, които си говорят. Не го разбирам този контактиорски състав, може би, защото нямам опит. Смятам, че трябва да си говорим с лидерите", каза Николай Марков в "Лице в лице". 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка за съставяне на правителство с първия мандат и излъчи преговорен екип, който да започне разговорите в понеделник. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Помолен за коментар дали "Величие", като парламентарно представена партия, би подкрепила правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, Марков каза, че все още не са ясни намеренията на това правителство, какво ще прави, каква програма ще изпълнява.

"Как бих подкрепил правителство, за което нищо не знам", попита Марков. Той подчерта, че за да вземе информирано решение, трябва да знае какво намерение има това правителство, каква програма ще изпълнява.

"След като г-н Борисов има най-голямата подкрепа в България, аз съм длъжен да го изслушам. Ще ме покани, ако го интересуват 100 000 души, които той определи, че представлявам. Ако не го интересуват, не е длъжен. Смятам, че и сега си има уредена формула, по която да се управлява държавата. Мисля, че с ГЕРБ, ДПС и ИТН е готова работата. Ние едва ли сме нужни. Още преди да се разпусне парламентът, беше уредена работата. Обикновено войните се печелят преди да се обявяват", допълни Марков.

Лидерът на "Величие" коментира и темата дали България трябва да помага на Украйна с оръжия и боеприпаси - според Марков категорично не. 

Той коментира още, че откакто сме членове на НАТО и ЕС службите ни работят добре - "всички служби функционират в пълен синхрон с евроатлантическите ни партньори и трябва да им вярваме". Относно сигнала на "Боец" до ДАНС за "шпионска дейност в полза на Русия", Марков каза, че вече е бил разпитан от агенцията. 

"Какво съм казал и какво Гошко Боеца е казал някъде са две различни неща. Вече бях в ДАНС и съм казал каквото трябва, преди два-три месеца. Нямам страхове от подобни неща. Вярвайте на ДАНС. Ако ДАНС има сигнали за подобни неща, не е нужно Гошко Боеца или който и да е друг да ги уведомява. Трябва да вярвате на институциите, а не на хората, които имат неустойчиво поведение", коментира още Николай Марков.

За сравненията с "Възраждане" той повтори, че "Величие" точно обратното на партията на Костадин Костадинов. "Ние не смятаме, че трябва да излизаме от Европейския съюз и НАТО веднага или дори чрез референдум. Ако имаме предпоставки и се създадат условия България да бъде силна страна, която може да се защити сама, може да разсъждаваме в някаква хипотеза, но дотогава смятам, че се създава опасност за националната сигурност", обясни Марков.