Пленумът на БСП, посветен на изборния крах на партията, е трябвало да се състои още тази събота, на 15 юни, но по волята на Корнелия Нинова е бил отложен. Изпълнителното бюро на БСП вчера е взело решение за провеждане на заседание още тази събота, но впоследствие Корнелия Нинова е обявила, че то ще се проведе седмица по-късно, на 23 юни.

Това твърдят опонентите на лидерката в оставка, става ясно от писмо до нея на члена на Националния съвет на БСП Галин Дурев. Според него Нинова не е успяла да отмени на подпис взетото решение на ИБ за пленум в края на тази седмица.

Той е категоричен, че заседание на ръководния орган ще се проведе на 15 юни, тъй като е събран необходимият брой подписи на членове на НС - по устав трябва да е поискал свикването му поне 1/3 от целия състав на Националния съвет.

Самата Нинова отрича да е имало насрочван пленум за 15 юни. В отговор на писмото на друг социалист, Габриел Вълков, председателката на БСП в оставка обяснява, че Изпълнителното бюро поначало не е вземало такова решение и е насрочило заседанието направо на 23 юни. Тя аргументира по-късното провеждане на пленума с това, че официалните резултати от ЦИК са излезли току-що и затова няма да е готов за този уикенд политическият анализ на ръководството за "катастрофалните резултати".

В същото време Нинова написа отворено писмо до членовете и симпатизантите на партията, в което моли да приемат оставката й заради катастрофалните резултати на вота "2 в 1". Тя опровергава коментарите, че я подава само проформа.

"Моля приемете оставката ми", пише тя, признава, че БСП е претърпяла тежка загуба и обяснява, че се обръща към всички социалисти, тъй като те са я избрали с пряк вот и само те имат право да одобрят решението й. 

"Надявам се с това да спрат всякакви лъжи и интерпретации на знайни и незнайни платени анализатори, които нямат никаква представа от правилата и Устава на БСП, но денонощно коментират "неистинската" ми оставка", коментира още Нинова.

И уточнява, че няма да участва в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, "за да се избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията".

"Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега", уточнява Нинова. 

Признава си, че е правила грешки и в същото време изтъква какво е постигнала начело на партията. 

"Правила съм грешки, но никога не ви предадох и не продадох БСП, въпреки всичко, на което бях подложена. Посветих осем години на това да изчистя партията от клиентелизъм, зависимости и употребата ѝ за трупане на лично богатство и привилегии. Останахме единствените, на които задкулисието, "дълбоката държава" и мафията не могат да диктуват какво да правим", пише в отвореното писмо на соцлидерката в оставка.

Нинова предупреждава още, че БСП ще бъде превзета отвътре, а не от външните опоненти.

"Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре", твърди Нинова. 

В обръщението си към всички социалисти тя настоява да не допускат промяна на устава и премахването на прекия избор на председател на БСП. 

"Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!", пише още Нинова. Тя предрича, че септември ще бъде много интересен месец, предвид това, че тогава ще бъде прекият избор на нов лидер на БСП.