Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров спечели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още три години. Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.

Д-р Димитров беше и единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Другият кандидат за поста беше ортопедът д-р Атанас Андреев.

Предишният здравен министър проф. Христо Хинков се опита да уволни Валентин Димитров от поста с мотив нарушения, установени след вътрешния одит на здравното министерство. Такива обаче не бяха доказани от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а Димитров обжалва процедурата по вписване на ново ръководство, задействана от министър Хинков, и остана на поста.

За оставката на Димитров имаше и граждански натиск - фондация "Даная" настоя той да бъде отстранен, за да понесе отговорност и да има истинско разследване на смъртта на 15-годишната Даная Кулева в "Пирогов" през пролетта на миналата година.  

Опитът за отстраняването му предизвика сътресения в отношенията между бившите партньори в кабинета "Денков-Габриел". За Димитров се застъпиха ГЕРБ и ДПС, а самият той заяви, че е получил политическа подкрепа, което поблазнило егото му и решил да се включи в конкурса за нов мандат.

В крайна сметка заповедта за уволнението му беше отменена от служебния здравен министър д-р Галя Кондева два дни след като служебното правителство започна работа. Самият конкурс пък беше обявен на 22 април, но единствено д-р Димитров стигна до финала.