Руската прокуратура изпрати делото на задържания американски журналист Еван Гершкович в съда, след като стигна до заключението, че той е събирал информация за Централното разузнавателно управление на САЩ във връзка с руски завод за танкове, предаде Ройтерс.

Службата на главния прокурор на Русия заяви, че делото на Гершкович ще бъде разгледано от съда в град Екатеринбург, където журналистът бе арестуван през март 2023 г. по подозрения в шпионаж.

Не се съобщава кога делото ще започне да бъде разглеждано, допълва БТА.

Гершкович и неговият работодател - американският вестник "Уолстрийт Джърнъл" отхвърлят обвинението в шпионаж като невярно, а администрацията на американския президент Джо Байдън настоява Москва да го освободи.

"Разследването е установило и потвърдило с документални доказателства, че Гершкович, американски журналист от в. "Уолстрийт Джърнъл" е събирал по указание на ЦРУ секретна информация в Свердловска област през март 2023 г. за дейността на отбранителния завод "Уралвагонзавод" АД по производството и ремонта на военно оборудване", се казва в изявлението на прокуратурата.

"Гершкович е извършил незаконните действия, като е използвал старателни конспиративни методи", се посочва в изявлението.