Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер. И тъй като и тримата са спазили законовия срок, на заседанието единодушно искането на всеки от тях беше одобрено. 

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Така петата в листата - Елена Йончева, вероятно ще заеме третия мандат на Движението в ЕП. Другите двама евродепутати от ДПС ще бъдат Илхан Кючюк и Танер Кабилов

Росен Желязков беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС. Сега ще остане като депутат в Народното събрание. За Брюксел от ГЕРБ ще заминат Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, Илия Лазаров

От "Възраждане" евродепутати ще бъдат Станислав Стоянов, Петър Волгин, Рада Лайкова, като Волгин е рекордьор по преференции. 

От ПП-ДБ в Брюксел отиват Никола Минчев, Христо Петров, Радан Кънев, като и тримата също имат голям брой преференции. 

От БСП в европарламента влизат Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова

От ИТН евродепутат става Ивайло Вълчев

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от "Има такъв народ", предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.