След като войната в Украйна продължава вече трета година, крайно десни партии щурмуват центровете на властта в Европа, а Близкият изток е в пламъци, демократичният свят спешно се нуждае от силно лидерство от страна на Г-7 тази седмица.

Мечтайте си.

Срещата на върха на Г-7 в южния италиански крайбрежен курорт Борго Егнация е вероятно най-слабото събиране на лидери, което групата е имала от години. Повечето от участниците са разсеяни от избори или вътрешни кризи, разочаровани от годините на управление или отчаяно се държат за властта.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак се борят с извънредни предизборни кампании, които свикаха като последен опит да обърнат влошеното си положение.

Германският премиер Олаф Шолц беше унижен от крайнодесни националисти на изборите за Европейски парламент миналия уикенд и скоро може да бъде свален от власт.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада в продължение на девет години, открито говори за напускане на "лудата" си работа.

Японският министър-председател Фумио Кишида се радва на най-ниския си личен рейтинг в навечерието на борбата за лидерство по-късно тази година.

И освен това - Джо Байдън.

Синът на 81-годишния президент на САЩ - Хънтър, беше признат за виновен по обвинения в притежание на оръжие във вторник, едва две седмици преди първия решаващ дебат на баща му с възраждащия се Доналд Тръмп в президентската кампания, която демократът има сериозна опасност да загуби.

"С изключение на Мелони, всички лидери на срещата на върха на Г-7 са доста слаби", казва Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО при бившия президент Барак Обама. "Трюдо вероятно няма да спечели следващите избори. Байдън го очаква трудна предизборна надпревара. Шолц е отслабен. Макрон е отслабен. Сунак е "ходещ мъртвец", а Кишида има сериозни проблеми и у дома".

Фенката на Толкин

Италианката Джорджа Мелони, от друга страна, не може да спре да печели. Две години след като дойде на власт като лидер на крайнодясната партия "Италиански братя", напористата, народна почитателка на Толкин от работнически квартал на Рим увеличи дела на гласовете на своята партия на европейските избори в неделя. Сега тя е на път да играе решаваща роля в определянето на бъдещата посока на политиката на ЕС в Брюксел.

Но Мелони не ръководи суперсила. На международната сцена Италия, деветата по големина икономика в света, може да направи само толкова.

В продължение на месеци под италианско ръководство официални лица в Европа и САЩ се опитват да изгладят различията си, за да обявят плана на Г-7 за използване на руски активи, замразени в западни банки, за предоставяне на огромен заем на Украйна.

Но в навечерието на срещата на върха все още няма признаци за сделка. Вместо това европейските служители изразяват осезаем гняв срещу предложението на САЩ за споделяне на тежестта на финансирането като необосновано едностранчиво и потенциално огромно задължение за ЕС.

Украйна, която все още се бори да отблъсне руската инвазия, се нуждае спешно от парите.

Ако предложението за заем не бъде подписано в Пулия, преговорите рискуват да се проточат през лятото и да се окажат опасно близо до изборите в САЩ през ноември. Малцина европейски служители са убедени, че ако Тръмп спечели, той ще се окаже надежден съюзник във войната на Украйна срещу Русия. И независимо от резултата, президентската кампания, която достига своята кулминация, променяща демокрацията, няма да бъде благоприятен момент за сключване на многостранни сделки с Америка.

Това не прави по-вероятно сключването на сделка от страна на Г-7. Всички мъже на срещата на върха имат причини да са заети с вътрешни проблеми, никой от тях не е по-загрижен от френския президент, който е въвлечен в извънредна предизборна кампания, която сам е измислил. "За Макрон ще бъде много трудно да се съгласи с използването на руски активи преди изборите", казва Даалдер.

Дори колегите му от собствената му партия не искат лицето на Макрон на предизборните си плакати или дори да чуват гласа му по радиото, опасявайки се, че той вече е толкова токсичен, че ще ги доведе до изборна катастрофа.

Доайенът

В Канада Трюдо някога се стремеше да бъде "старейшина" на Г-7. Въпреки сътресенията по света, кабинетът на Трюдо все още смята, че Г-7 функционира "изключително ефективно", като един от високопоставените канадски служители заяви: "Не мисля, че групата е на ръба на разпадането си."

Но с наближаването на следващите избори в Канада слънцето може да залезе и за Трюдо. В момента се очаква той да загуби с разгромен резултат от основния си претендент, скандалния лидер на консерваторите Пиер Поайлиевр.

"В целия свят наблюдаваме възход на популистки, десни сили в почти всяка демокрация", заяви Трюдо в понеделник в Квебек в отговор на репортерски въпрос за възхода на десницата във Франция. "Обезпокоително е, че политическите партии избират да използват гнева, страха, разделението и тревогата."

Във Великобритания Сунак е изправен пред историческо поражение за своята Консервативна партия след 14 години на власт. Социологическите проучвания сочат, че изборите на 4 юли ще доведат до левоцентристка победа за лидера на опозиционните лейбъристи Киър Стармър, така че каквото и да каже Сунак в Пулия тази седмица, то вероятно ще предизвика учтиви усмивки.

Байдън също заминава за Италия на фона на предстоящите избори и неблагоприятните социологически проучвания. Налага се да дава големи обещания на избирателите за това какво би могъл да донесе един втори мандат, без да има гаранции, че ще бъде на поста си, за да ги изпълни.

Дори и лидерите да не успеят да постигнат пробив по отношение на финансирането на Украйна, срещата на върха е възможност поне за техния домакин.

Моментът на Мелони

Според италиански официални лица, пожелали анонимност, Мелони ще използва срещата на върха, за да подкрепи интересите на Италия. Тя също така ще участва в разговори с лидерите на ЕС за това на кого да бъдат възложени висшите длъжности в блока, включително потенциалното преназначаване на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. За да си осигури втори мандат, фон дер Лайен се нуждае както от подкрепата на лидери на ЕС като Мелони, така и от мнозинство в новоизбрания парламент.

"Ние се оказахме най-силното правителство, което се противопоставя на тенденцията", заяви Мелони пред радио RTL в понеделник. "Сред правителствата на големите европейски държави ние със сигурност сме най-силните. Не възнамерявам да използвам този резултат за себе си, а да използвам всеки глас за дясноцентристите, за да постигнем резултати за италианците."

Дневният ред, който Мелони е определила за срещата на върха, разцепва стратегическите интереси на Италия - включително Африка, миграцията и Средиземноморието. Нейното правителство има за цел да използва инвестициите в африканската инфраструктура, за да намали привлекателността на масовата миграция към Европа, а екипът ѝ иска също така да сключи споразумения с африканските държави за блокиране на миграцията.

Успехът на Мелони на изборите ще ѝ помогне да привлече подкрепа за любимите си теми, казва Джовани Орсина, професор по политическа история в университета "Луис" в Рим. "При положение че Г-7 се ръководи от Италия и се провежда в Италия, Мелони може да влезе с цялата си политическа сила".

Макар че влиянието на Рим е ограничено в сравнение с големи играчи от Г7 като САЩ, смята Орсина, Мелони "със сигурност е много силна сега" и "ако е умела, може да постигне важен международен успех, като успее да включи важните за нея въпроси в дневния ред. "Не са много лидерите, които успяват да спечелят гласове след две години управление", казва той.