Докато тече разчистването на терена за Националната детска болница, Общественият съвет, който следи процеса по изграждането ѝ, се оказа в центъра на скандал. 

В писмо до медиите от "Търговска лига" - инвеститорът, чийто проект за изграждане на многопрофилна болница "Мама и аз" в София бе оттеглен след остра обществена и политическа реакция, нарече обществения съвет "вреден източник на скандали". В позицията се казва, че кампанията срещу частния проект за "Мама и аз" е грубо вмешателство в работата и резултатите от дългогодишната работа на компетентните държавни органи на висшата държавна власт. 

От инвеститора, който очаква оценка от агенция "Медицински надзор" относно проекта за голяма болница в Казичене, посочват, че кампанията на Обществения съвет препятства пълноценното изграждане на Национална детска болница. На сайта си "Търговска лига" настояха министърът на здравеопазването веднага да разпусне Обществения съвет за изграждане на НДБ. 

Според авторите зад твърденията в текста стоят "24 хабилитирани педиатри и медици, подкрепени от хиляди лекари и стотици хиляди пациенти, семейства и честни граждани".

Реакцията идва след като преди дни журналистката Надежда Цекулова и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова (и двете част от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница) обявиха, че са търсени от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по жалба на "Търговска лига". По думите им не било ясно на какво правно основание са призовани за обяснение.

Освен това от ДАНС посетили СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" за разговор с директора на лечебното заведение д-р Благомир Здравков и с проф. Иван Литвиненко, който е председател на Обществения съвет.

Днес по темата отношение взе и служебният министър Галя Кондева. От пресслужбата на ведомството ѝ обясниха, че тя няма основание да разпусне Обществения съвет, както и че МЗ не е уведомено официално за проверки от страна на специализирани органи за контраразузнаване и сигурност. Също така становища не са изисквани от служители на МЗ и на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. От ведомството на Кондева добавят:

"Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница има ролята да осъществява консултативни функции и взаимодействие между МЗ, "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница. Изхождайки от функциите, които има Общественият съвет, както и от конструктивните и регулярни срещи между членовете на екипа, министърът на здравеопазването няма основание за неговото разпускане.

Основен приоритет на настоящия екип на МЗ продължава да бъде изграждането и ускоряването на процесите за Национална детска болница, както и своевременното уведомяване на обществото за всеки предстоящ етап, за да се гарантира прозрачност в изпълнението на проекта."

Новият казус се заплита два месеца след като Министерският съвет одобри създаването на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" в София. По-късно същия ден Общественият съвет за създаване на Национална детска болница настоя служебното правителство да даде незабавно обяснение за решението си да одобри проекта за създаване на частна многопрофилна детска болница на територията на София.

През май премиерът Главчев разпореди да бъде отменено приетото решение за създаване на "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", а служебният премиер Главчев възложи на ДАНС проверка по случая, който даде на прокуратурата.