Наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, преди минути поведоха делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН).

Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод - от Врачанския митрополит Григорий, съборът беше официално открит и беше определено избирателното бюро, предава БТА.

Митрополит Григорий приветства делегатите и отбеляза, че този ден е исторически, защото предстои да се избере четвъртият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение, с тези думи се обърна към избирателите на събора наместник-председателят на Светия синод.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1.

Снимка: БТА

Архимандрит Василий и архимандрит Максим ще са квестори за преброяването на гласовете на делегатите.

Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

След това делегатите на събора ще тръгнат от БАН към Синодалната палата, където официално ще бъде запечатана изборната урна. Ще започне и гласуването.

Снимка: БТА

Патриаршеският избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх, след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март 2024 г., ще се състои днес.

Избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур.

Съгласно член 47 от Устава на БПЦ, от тримата достоизбираеми митрополити, след гласуването на делегатите, кандидатът, получил най-малко две трети от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по алинея 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата митрополити, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора.

Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен, като на церемонията ще присъства и вселенският патриарх Вартоломей.