Операцията е извършена от полски екип, воден от един от най-известните специалисти по гръбначна хирургия д-р Павел Табаков от Медицинския университет във Вроцлав в сътрудничество с учени в Лондон и е първата по рода си, пише научното издание "Клетъчна трансплантация", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Дерек Фидика е първият човек в света, възстановил се след тотално прекъсване на нервите в гръбначния стълб.

Д-р Табаков казва за Би Би Си, че е невероятно да се види как регенерира гръбначният мозък - нещо, което се е  смятало за невъзможно за много години, се превръща в реалност.

38-годишният пожарникар Дерек Фидика бил парализиран след намушкване с нож в гърба през 2010 г. След 19-месечно лечение той си е възвърнал някои движения и известна чувствителност в краката, съобщиха медицински специалисти.
След интервенцията Фидика вече може да ходи с проходилка, да води нормален живот и да кара кола.

Хирурзите са използвали нервни клетки от носа на пациента, върху които са успели да развият селекционирани тъкани. Тази техника, разработена в Лондонския университетски колеж (UCL), е дала надеждни резултати в лаборатория, но никога досега не е била ескпериментирана с човек.

Вижте видео >>>

Вижте снимки >>>

"Смятаме, че процедурата е капитално откритие и ако тя бъде развита, ще има исторически принос за живота на хората с увреден гръбначен стълб", заяви проф. Джофри Рейсман от Института по неврология при UCL.

Райсман определи пред Би Би Си постижението като по-впечатляващо от ходенето на човек на Луната.

По думите му пациентът вече е в състояние да движи ханша си и има значително възстановяване на мускулатурата на левия крак, "той не може да танцува, но е много доволен".

"Това е нещо като второ раждане. Усещането е невероятно и не може да бъде описано", разказа Фидика в предаването "Панорама" на Би Би Си, което получи изключителен достъп до него и екипа, осъществил операцията.

Учените планират да продължат изследването с клинични опити с 10 пациенти в Полша и Великобритания.